fredag 20. desember 2013

Sennepssild og sursild til jul

Sennepssild

5 fileter kryddersild
1 – 2 ss finhakket rødløk
4 – 5 ss fersk dill (finhakket)
1/2 sitron (saften og litt revet skall)
1 ½ dl majones
1 dl lettrømme
1 ss Dijon sennep
1 ss grov sennep
1/2 ts gule sennepsfrø
1/2 ts brune sennepsfrø
1/2 ss sukker
Grovmalt pepper
1 dl melk
1 dl vann

Del filetene i biter på ca 1 cm bredde og ha i en bolle med 1 dl melk og 1 dl vann. La ligge i minst 1 time. Om silden er veldig salt kan du gjøre dette en gang til.

Bland sammen rømme og majones. Rør så inn resten av ingrediensene. Ha på krukke og kjøl ned noen timer før servering.

Sursild

5 fileter spekesild
2 gule løk i tynne skiver
1 dl 7 % eddik
½ ts allehånde
3 laurbærblader
1 ts hel sort pepper
1 ½ dl sukker
3 dl vann
1 dl melk

Skjær filetene i biter på skrå med ca 1 cm tykkelse. Ha i en bolle med 1 dl vann og 1 dl melk. La ligge minst 1 time (gjerne lengre hvis silden er svært salt). Bytt også ut melk og vann hvis man ønsker en mindre salt sild.

Kok opp 2 dl vann, sukker, eddik. Ha i pepper, allehånde og laurbær. Sett til avkjøling. Legg løk og sild lagvis i et norgesglass. Hell over laken (pass på å få med alle krydderene).

Sett til avkjøling i romtemperatur. Bør stå kjølig i minst 6 timer før servering, men helst et par dager. Holdbart i kjøleskap i minst 2 uker.
Kjelen som brukes bør kokes ut med vanneddikblanding før bruk for å unngå kobber som frigjøres fra kjelebunnen.Et annet krydder man kan bruke er å erstatte allehånde med 1 ts gule sennepsfrø. Bruk også gjerne mer hel sort pepper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar