Tapas

Scampi med hvitløk og chilli (Tapas)

500 g rå scampi
3 røde chilli (finhakket)
6 fedd hvitløk (finhakket)
1 lime
Flaksalt
Grovhakket bladpersille
Godt med god olivenolje

Tin scampiene og hell bort vannet. Skrell scampiene (pass på at du får med tarmsekken som ligger langs "ryggraden". Skyll og tørkt godt av. For det lille ekstra kan du la litt av haleskallet sitte igjen så har man noe å holde i mens man spiser scampien.

Varm opp godt med olivenolje i en wok-panne på medium sterk varme. Når oljen er varm har du i ca halvparten av chillien og hvitløken. Fres i ca 30 sekunder under omrøring, men pass på så hvitløken ikke brenner seg! Da må du begynne på nytt.

Stek rekene, ca 1/4 del av gangen, under konstant omrøring. Når rekene går fra grå til rosa er de ferdige; dette tar kun et par minutter. Legg de ferdige rekene til side. Når du har stekt halvparten av rekene har du i litt mer olje og resten av chillien og hvitløken. Stek resten av rekene.

Når alle rekene er ferdige, har du alle rekene tilbake i wok-panna. Dryss over havsalt og saften av 1 lime. Fres i noen sekunder og sett til side. Ta ut rekene sammen med litt av oljen. Legg i en delikat skål og dryss over litt grovhakket bladpersille. Smak til med salt.
Scampi bør serveres lune (et fancy ord for lunket) sammen med deilig brød som focaicca og en hjemmelagd allioli.

Krydrede kjøttboller i tomatsaus (Tapas)

Krydrede kjøttboller
400 g karbonadedeig
1/2 gul løk (finhakket)
1 rød chili (finhakket)
4 ss bladpersille (finhakket)
1 ts oregano
2 ts paprikapulver
1 ts malt koriander
1/4 ts chillipulver
1/2 ts malt spisskummin
1/2 ts malt kanel
1 ts salt
Grovmalt pepper
Olivenolje

Tomatsaus
1 boks tomater (grovhakkede)
1 rød chilli (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts oregano
1 ts rødvinseddik
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Ha alle krydderene i et lite glass og bland de godt sammen. I en større bolle har du kjøttdeigen. Dryss over kyrdder og finhakket bladpersille og chilli. Kna dette/bland godt sammen og sett til side i kjøleskapet, gjerne en times tid.

I en kjele varmer du 2 ss olivenolje. Fres hvitløk, chilli og oregano i ca 1 minutt før du har i tomatene. Kok opp og smak til med rødvinseddik, salt og grovmalt pepper. La sausen koke på litt høy varme uten lokk så den blir skikkelig tykk.

Form relativt små kjøttboller med vann på hendene. Stek de på medium sterk varme så de får en skikkelig stekeskorpe i 2 ss olivenolje. Ha de ferdig stekte kjøttbollene over i tomatsausen og bland godt sammen.
Er du usikker på mengde krydder osv, kan det være lurt å begynne i det små og heller steke en "prøvebolle" så du kan smake deg frem. Dette kan fint lages dagen før og varmes opp når du trenger det. Smaker meget godt sammen med hjemmelaget allioli og god focaccia.

Chorizo -og ostetortilla (Tapas)

8 stk mandelpoteter
1 medium gul løk (finhakket)
1 rød paprika (i terninger)
2 tomater uten frø (grovhakket)
8 store egg
50 g manchego (fin revet)
150 g chorizo
4 ss kaldt vann
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Skrell potetene om ønskelig og la de trekke i lettsaltet kokt vann til de er nesten gjennomkokte. Ved å la de trekke er sjansen for at de smuldrer opp mindre. Avkjøl og del potetene i litt store biter. Sett til side.

Skrell chorizoen og del den i biter. Jeg foretrekker medium store biter. Stek chorizoen i en tørr stekepanne på medium sterk varme. Brun de forsiktig på alle kanter.

Hell 2 ss olivenolje i stekepanna sammen med fettet fra chorizoen. Stekepannen må kunne tåle å stå i stekeovnen. Fres løken i noen minutter til den blir myk, men ikke brent. Tilsett paprika og tomater og stek videre på medium varme i ca 5 minutter. Sett ned temperaturen til lav og tilsett chorizo og poteter. Stek videre i 5 minutter. Rør forsiktig om så potetene beholder sin form.

I en bolle pisker du forsiktig sammen 8 egg sammen med ca 1/2 ts salt, grovmalt pepper etter ønske og 4 ss kaldt vann. Hell over i stekepannen så alt blir dekket. Stek forsiktig under lokk til eggblandingen begynner å sette seg.

Riv over manchego og sett stekepannen i ovnen. La stå midt i ovnen i ca 10 minutter til eggene har stivnet, men fortsatt er luftige og lette. Det siste minuttet setter du grillelementet.

Denne kan serveres som en lunch eller som en del av et tapasmåltid. Bruk gjerne krydder som paprikapulver eller tilsett rød chilli.

Marinert ost og oliven (Tapas)

50 g grønne oliven
50 g svarte oliven
100 g Jarlsberg
100 g vellagret Norvegia
Olivenolje (den beste du har)
En god neve frisk timian og rosmarin
3 ts tørket oregano
Hel svart pepper

Skjær osten i litt store, pene terninger. Ha ost, krydder og oliven lagvis i et norgesglass eller liknende. Hell i olivenolje av beste sort og dryss i noen pepperkorn. La gjerne stå natten over.


Stekt chorizo med honning (Tapas)

Ca 75 g god chorizo
2 ss honning
2 ss rødvinseddik
Hakket bladpersille

Skjær chorizoen i 1 cm tykke biter og stek på medium varme til de er sprø på utsiden og gjennomstekte. Fjern noe av stekefettet om du ønsker. Sett ned temperaturen til lav.

Hell over 2 ss honning og 2 ss rødvinseddik og la dette koke inn på svak varme. Pass på slik at honningen ikke brenner seg.
Ha i en bolle og ha om ønskelig litt hakket bladpersille over.


Fylte grillede paprika (Tapas)

4 grillede paprika
50 g manchego
50 g pinjekjerner eller mandler uten skall
3 tykke skiver loff, ciabatta e.l
Litt frisk timian eller rosmarin
2 ss rødvinseddik (etter smak)
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kjør manchego, pinjekjerner/mandler, loff, rødvinseddik, en klunk olivenolje i en kjøkkenmaskin til det dannes en smulete masse. Smak til med salt og pepper.

Fyll paprikaene. De trenger ikke å stappes fulle. Legg på et brett og dryss resten av smulene over paprikaene. Toppes med litt olivenolje. Stekes midt i ovnen i 8 minutter under grillelementet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar