Julemat

Kalkunbryst med ovnsstekte mandelpoteter

Ovnsstekt kalkunbryst
Ca 1 kg kalkunbryst (romtemperert)
Ca 50 g smør
1 dl hvitvin
2 fedd hvitløk (finhakket)
2 ss finhakket fersk timian
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Grovmalt pepper
Olivenolje

Ovnsstekte mandelpoteter
Ca 1 kg mandelpoteter (delt i to)
1 ts paprikapulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Stekt sopp med hvitløk
300 g aromasopp eller sjampignon (skivet)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 ss smør
Rosmarin (gjerne frisk) etter smak
Salt og grovmalt pepper

Hvitvinssaus
50 g smør
40 g hvetemel
1 stor sjallottløk (finhakket)
1 ss finhakket fersk timian
1 - 1 1/2 dl hvitvin
1 ts kyllingfond eller ca 1 dl kyllingkraft
Saften som renner ut av kalkunen mens den hviler
Kaldt vann
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Kna kalkunen inn med litt salt, godt med grovmalt pepper og litt olivenolje. Varm en stekepanne med litt olivenolje i på full varme. Brun brystet på begge sider, men særlig på skinnsiden.

Smør bunnen på et stekebrett med litt olivenolje. Sett inn et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen på kalkunbrystet.

Smelt smøret i en kjele. Når smøret er smeltet har du i hvitvin, fersk timian, paprikapulver, hvitløk, salt og grovmalt pepper. La dette småkoke på svak varme i et par minutter. Dette skal du bruke til å pensle kalkunen med mens den steker. Pensle godt før du setter kalkunen inn i ovnen.

Steketid varierer veldig fra hvor god ovn du har, hvor sterk temperatur du bruker, hvor mye du brunet kjøttet og om det var romtemperert eller ikke. Kjøttet bør tas ut av ovnen ved ca 72 grader. Det skal bli 75 grader, men temperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Vask potetene, del dem i to og ha i en bolle. Hell over generøst med olivenolje og ha i paprikapulver, salt og grovmalt pepper. Bland godt sammen og legg potetene på stekebrettet rundt kalkunen. Potetene trenger ca 30 minutter, gjerne mer. 

Når du pensler kalkunen, rører du også potetene rundt så de blir godt dekket av steke -og pensleskyen.

Til sausen smelter du smøret i en kjele med tykk bunn på medium. Fres finhakket sjallottløk og timian i et minutt under omrøring. Rør inn hvetemel og la dette putre i et minutt til. Spe på med litt kaldt vann (ca 1 dl) og rør ut. Ha i hvitvin og kok opp. Tilsett kyllingfond/kraft. Spe på med vann/hvitvin/kyllingkraft til sausen får den konsistensen du vil ha. Husk å røre inn saften fra kalkunen rett før servering. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Ta kjøttet ut av ovnen når steketermometeret viser ca 72 grader. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la det hvile i minst 15 minutter. La potetene steke så lenge.

Mens kjøttet hviler steker du soppen. Når soppen er myk og fuktigheten er borte, har du i smør, hvitløk, rosmarin, litt salt og grovmalt pepper. Gjerne også en skvett hvitvin. Stek på sterk varme i noen minutter.

Skjær kjøttet i tykke skiver. Server på et stort fat sammen med potetene og soppen. Rør inn stekesjyen i sausen (og gjerne litt av det smelta smøret du penslet kalkunen med om du har mer igjen).
Dette er litt jobb, men er en veldig god middag du kan servere i førjulstiden. Annet godt tilbehør er rosenkål med litt stekt bacon.

Gravet laks på svensk vis
til seks personer

1 hel lakseside på 1 – 1,5 kg med skinn

1 – 2 ss pepperrot (finrevet)
2 store rødbeter (revet)
1/2 sitron
4 – 5 ss fersk dill (finhakket)
2 drammer med akevitt
2 – 3 ss brunt sukker
3 – 4 ss grovt salt

Fjern eventuelle bein med en nebbtang. Legg fisken i en stor form eller lignende med kjøttsiden opp.

Laksesiden skal være ren og fri for ben og skinnet bør ikke fjernes. Legg fisken i en stor form eller lignende med kjøttet opp. Bland sammen sukker og salt. Kna dette godt inn i fisken. Hell resten over fisken (saltet skal ikke spises så det gjør ikke noe om du bruker mye).

Ha over saften av 1/2 sitron, rødbeter, dill og pepperrot (i nevnt rekkefølge). Pass hele tiden på at så mye som mulig av fisken er dekket. Topp av med ønsket mengde akevitt.

Pakk fisken godt inn i plastfolie og sett noe tungt over (gjerne en stabel med bøker). La stå i kjøleskapet i 2 til 3 timer. Skrap av alt fyll og tørk fisken ren. Skjær av skinnet og del fisken i tynne skiver.
Serveres sammen med eggerøre og sennepssaus. For en litt mer nøytral smak kan pepperrot og rødbeter sløyfes. Akevitt kan byttes ut med annen type dram.

Sennepssild

5 fileter kryddersild
1 – 2 ss finhakket rødløk
4 – 5 ss fersk dill (finhakket)
1/2 sitron (saften og litt revet skall)
1 ½ dl majones
1 dl lettrømme
1 ss Dijon sennep
1 ss grov sennep
1/2 ts gule sennepsfrø
1/2 ts brune sennepsfrø
1/2 ss sukker
Grovmalt pepper
1 dl melk
1 dl vann

Del filetene i biter på ca 1 cm bredde og ha i en bolle med 1 dl melk og 1 dl vann. La ligge i minst 1 time. Om silden er veldig salt kan du gjøre dette en gang til.

Bland sammen rømme og majones. Rør så inn resten av ingrediensene. Ha på krukke og kjøl ned noen timer før servering.

Sursild

5 fileter spekesild
2 gule løk i tynne skiver
1 dl 7 % eddik
½ ts allehånde
3 laurbærblader
1 ts hel sort pepper
1 ½ dl sukker
3 dl vann
1 dl melk

Skjær filetene i biter på skrå med ca 1 cm tykkelse. Ha i en bolle med 1 dl vann og 1 dl melk. La ligge minst 1 time (gjerne lengre hvis silden er svært salt). Bytt også ut melk og vann hvis man ønsker en mindre salt sild.

Kok opp 2 dl vann, sukker, eddik. Ha i pepper, allehånde og laurbær. Sett til avkjøling. Legg løk og sild lagvis i et norgesglass. Hell over laken (pass på å få med alle krydderene).

Sett til avkjøling i romtemperatur. Bør stå kjølig i minst 6 timer før servering, men helst et par dager. Holdbart i kjøleskap i minst 2 uker.
Kjelen som brukes bør kokes ut med vanneddikblanding før bruk for å unngå kobber som frigjøres fra kjelebunnen.Et annet krydder man kan bruke er å erstatte allehånde med 1 ts gule sennepsfrø. Bruk også gjerne mer hel sort pepper.

Wraps med røkt laks

150 g einerrøkt laks i tynne strimler
10 mandelpoteter

5 store potetlefser
1 grønt eple (i små terninger)
1 rødløk (finhakket)
1/2 boks cremé fraiche
1/2 boks lettrømme
1 potte fersk dill (finhakket)
Salt og grovmalt pepper

Kutt laksen i tynne små strimler og ha i en bolle. Kok mandelpotetene forsiktig så de ikke smuldrer opp, la potetene avkjøles og del dem i fire. Ha i bollen sammen med laks.

Vend forsiktig inn rømme og cremé fraiche. Tilsett eple, rødløk og fersk dill i ønsket mengde.Smak til med dill, salt og pepper.

Del blandingen opp i fem like store deler og smør hver lefse. Rull tett sammen og del lefsene opp i fire til fem like store deler. Kjøles ned minst 1 time før servering.

Her er det ingen fasit, men fritt frem til å prøve seg frem med ulike typer fisk og krydder. Dette er perfekt å ha med seg på koldtbordet i julen eller som en liten julelunch.

Svigermors fantastiske pepperkakedeig

2 dl sukker
1 1/2 dl lys sirup
1 ts malt ingefær
1 ts malt spissnellik
1 ts malt kardemomme
3 ts malt kanel
1/2 ts pepper
Litt salt (om du bruker saltfattig smør)
1 ts bakepulver
1 egg
150 g smør
500 g hvetemel

Ha sukker, sirup og krydderene i en litt stor kjele. Sett på svak varme og rør godt om. Sukkeret skal smelte uten at det brenner seg.

I en annen kjele smelter du smør. Mål opp hvetemel i en stor bolle og bland godt inn bakepulver og eventuelt litt salt. Pisk 1 egg lett sammen.

Når sirupblandingen er klar har du over smeltet smør. Sett til side så det blir litt avkjølt (så egget ikke stivner når du har det oppi). Ha i egget og rør inn hvetemel. Bland/elt godt sammen til du får en fin deig.

La deigen avkjøles på kjøkkenbenken før du setter deigen til å hvile natten over i kjøleskap. Dekk til med plastfolie så den ikke tørker ut.

Ta deigen ut av kjøleskapet en times tid før den skal brukes så den blir lettere å jobbe med. Stek pepperkakene på 175 grader.
Denne pepperkakedeigen smaker like god rå som stekt og den er lett for barna å jobbe med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar