Vegetar

Her finner du en del av mine vegetar oppskrifter med unntak av supper. Oppskrifter på supper finner du på siden kalt "Supper".


Canneloni fylt med spinat og ricotta

til 2 personer

12 canneloni
4 fedd hvitløk (2 finhakket, 2 i tynne skiver)
1 rød chilli (finhakket)
1 boks grovhakkede tomater
1 stor pose bladspinat
250 g ricotta
2 små never parmesan
1 neve revet hvit ost
1 fersk mozerella (ca 125 g)
1/2 revet muskatnøtt
2 ts oregano
1 ss smør
40 g smør
30 g hvetemel
1 ts sukker
Ca 1 1/2 dl melk
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 180 grader. Finhakk 2 fedd hvitløk og en rød chilli. Varm 2 ss olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium sterk varme. Når oljen er varm, fres hvitløk, chili og oregano i ca 1 minutt. Ha over grovhakkede tomater, rør om og la småkoke uten lokk i minst 15 minutter. Smak til med salt, grovmalt pepper og eventuelt 1 ts sukker.

I en ildfast form, ha i 1 ss smør og 2 ss olivenolje sammen med 2 fedd hvitløk i tynne skiver. Riv over ca ¼ muskatnøtt. Sett inn i stekeovnen og ta ut når smøret er smeltet og hvitløken litt stekt, men ikke svidd! Hell over en pose med vasket spinat og bland godt. Sett tilbake i ovnen og ta ut når spinaten har forvellet. Ha alt i en bolle og avkjøl.

I en kjele smelter du ca 40 g smør og rør inn ca 30 g hvetemel. La dette småsurre i et par minutter mens du rører om på relativt svak varme så smøret ikke brunes. Spe på med melk til du får en ganske tykk, hvit saus. Rør inn en liten neve parmesan og en god neve hvit ost. Til slutt smaker du til med grovmalt pepper og muskatnøtt (salt skal ikke være nødvendig).

Hakk opp spinatblandingen og ha i en bolle. Bland inn en neve liten parmesan og ricottaen. Smak til med grovmalt pepper. Ta en siste smakssjekk på tomatsausen før du heller den over i en ildfast form. Spre så sausen dekker bunnen jevnt.

Ha spinatblandingen over i en liten pose. Klipp et hull i det ene hjørnet og bruk posen til å fylle canneloniene med. Prøv å få canneloniene så fulle du klarer, da vil de ikke dette sammen når de stekes. Dette kan fort bli litt klinete. Legg de fylte canneloniene oppe på tomatsausen. Hell over ostesausen, men ikke slik at canneloniene blir dynket. Topp underverket med fersk mozerella. Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15 - 20 minutter.
Som all annen pasta passer det med en salat av ruccula med litt presset sitronsaft over og noen tynne skiver parmesan. Hjemmelaget hvitløksbørd skader heller ikke.

Perfekte stekte poteter

Nypoteter
Rosmarin
Flaksalt og grovmalt pepper
Olivenolje
Nøytral olje

Sett stekeovnen på maks. Del potetene opp i båter etter ønsket størrelse. Små nypoteter er perfekte å dele i to. Fyll en stor kjele med tykk bunn (gjerne en jerngryte) med ca 2 cm nøytral olje (raps, solsikke). Varm opp på medium sterk varme. Pass på så oljens røyktemperatur ikke nås - dette vil du raskt merke.

Stek potetene i flere omganger så de blir fine og brunet på alle kanter, men ikke gjennomstekte. Pass dine fingre og hold barn langt unna! Legg de ferdigstekte potetene på kjøkkenpapir så du får vekk oljen.

Når alle potetene er stekt og tørket av, legg dem i en ildfast form. Hell over en god skvett god olivenolje, godt med flaksalt og grovmalt pepper. Frisk rosmarin smaker veldig godt. Prøv gjerne andre typer krydder som oregano, paprikapulver eller fennelfrø.

Stek potetene midt i ovnen på full guffe. Mot slutten av steketiden kan du sette på grillelementet om du vil ha potetene skikkelig sprø.


Indisk grønnsaks Korma
til fire personer

1/2 blomkål
1/2 brokkoli
2 store gulrøtter
2 store boteter
1 1/2 dl røde linser
1/2 boks kikerter
2 rødløk (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
5 cm ingefærrot (finhakket)
1 grønn chili (finhakket)
1 stor neve cashewnøtter
1 stor tomat (grovhakket)
100 g Jarlsberg i terninger (aller helst paneer - indisk ost)
1 1/2 dl kremfløte
2 store ss youghurt naturell
3 cm kanelstang
4 grønne kardemomme
1 laurbærblad
7 nellikspiker
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts sort grovmalt pepper
1/2 ts malt spisskummin
1 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
2 ss olivenolje
Salt etter smak

Kutt opp blomkål, brokkoli, poteter og gulrøtter i litt store, delikate biter. I en kjele koker du blomkål, brokkoli og røde linser, i en annen koker du poteter og gulrøtter. Ting bør heller være for lite enn for mye kokt. Ta vare på litt av kokvannet når du siler av grønnsakene.

Varm 2 ss olivenolje i en dyp stekepanne på medium sterk varme. Ha i laurbær, nellik, kanel, kardemomme, grovmalt pepper og ca 1/4 av cashewnøttene. La dette surre under omrøring i ca 1 minutt til du kjenner lukten av krydderene.

Tilsett finhakket rødløk, ha i gurkemeie og bland godt. Sett på lokk og la dette småputre i ca 10 minutter. Rør ofte så det ikke svir seg.

Tilsett 2 ss finhakket hvitløk (ca 4 fedd) og 2 ss finhakket ingefær (ca 5 cm) sammen med finhakket grønn chilli. Bland godt sammen og stek i 5 minutter til under lokk. Rør ofte.

Ta ut kanelstangen. Ha hele løk -og krydderblandingen i en foodprossessor og kjør til en glatt puré sammen med en skvett av kokvannet du tok vare på. Ha blandingen tilbake i stekepanna sammen med kanelstangen. Tilsett ost og tomat. Rør godt om til osten smelter.

Ha i spisskummin, malt koriander og chillipulver. Bland godt og tilsett en skvett til av kokvannet om sausen er veldig tykk. La småputre til du får en fyldig og tykk saus.

Tilsett fløte og bland godt. Tilsett youghurt, litt av gangen, så sausen ikke skiller seg. Hell i de kokte grønnsakene og linsene og bland godt. Sett på lokk og la småputre i 5 minutter til alt er varmt. Smak til med salt. Rett før servering har du i resten av cashewnøttene.
Dette serverer du sammen med indisk naan og litt finhakket koriander. Det er viktig å røre hele veien og ikke bruke for sterk varme da det lett kan svi seg. Ja, dette er en del jobb, men jeg må si at dette er en av de bedre vegetarrettene jeg har spist!

Potetsalat til sommergrillingsen

10 - 15 nypoteter
3 ss rømme
3 ss creme fraiche
1/2 rødløk (finhakket)
2 - 4 ss gressløk (finhakket)
1/2 rød chilli (finhakket)
Olivenolje
Saften av 1/2 sitron eller lime
Salt og grovmalt pepper

Vask potetene og kok dem møre i lettsaltet vann med skrellet på. Ikke la de fosskoke, la de heller trekke så de ikke blir ødelagte. Avkjøl og del opp i passe store biter.

Ha de avkjølte potetene i en bolle og bland sammen med rømme, creme fraishe, rødløk, gressløk og chilli.

I en annen bolle, bland sammen olivenolje og sitronsaft (3/4 olivenolje og 1/4 sitron). Hell ønsket mengde over potetsalaten.

Smak til med salt og grovmalt pepper. Prøv deg gjerne frem med andre typer løk som vårløk og purreløk.


Makaroni og ost med blomkål og sprø topping
til fire personer

1 stort blomkålhode
1 pakke bacon (droppes ved vegetar)
4 tykke brødskiver
500 g makaroni av fullkorn
300 g creme fraiche
200 g revet cheddar
2 fedd hvitløk
Bladene fra to kvister rosmarin
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Trim av bladene på blomkålen og del den i fire til seks store biter. Ha i en stor kjele med lettsaltet fosskokende vann. Hell i makaronien og rør godt om når det koker opp.

Stek baconskivene sprø og ha til siden sammen med baconfettet. Ha brødskiver, bacon, litt salt og pepper samt rosmarin i en kjøkkenmaskin og kjør til det dannes en smulete masse. Ha i en god klunk olivenolje og kjør i noen sekunder til. Juster med salt og pepper om det trengs.

Bland sammen revet cheddar, creme fraiche og to fedd knus hvitløk i en bolle. Smak til med salt og pepper. Når blomkålen og makaronien er gjennomkokt (heller litt for lite enn for mye) sil av kokvannet, men ta vare på det.

Ha blomkål og makaroni i en stor ildfast form. Knus blomkålen til mindre biter med en gaffel. Hell over osteblandingen og bland godt. Spe på med kokvannet (ca 1/2 liter). Hell over brødsmulene og stek midt i ovnen i ca 10 minutter på 220 grader. Pass på så toppingen ikke svir seg!
Brukt gjerne forskjellige typer oster. Her er det bare å prøve seg frem! Serveres med en frisk grønn salat.

Vegetar lasagne
til fire personer

2 gulrøtter
1 squash
200 g sopp
1 stor gul løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
2 bokser grovhakkede tomater
Ca 10 lasagneplater
3 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts rødvinseddik
40 g smør
30 g hvetemel
1 ts sukker
2 - 3 dl melk
Revet hvit ost
1/2 reven muskatnøtt
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm 2 ss olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium varme. Fres løk, hvitløk og chilli til løken er blank sammen med oregano og basilikum. Tilsett tomatene og la småkoke uten lokk. Smak til med salt, grovmalt pepper, rødvinseddik og litt sukker.

Kutt squash i 1/2 cm tykke skiver. Hell over litt olivenolje og krydre med salt og grovmalt pepper. Stek lett brune på begge sider i en stekepanne og sett til side.

Kutt gulrøttene i tynne lange skiver. Kutt opp sopp av ønsket type (gjerne en blanding) og stek soppen på sterk varme. Når soppen blir myk og væsken fordamper har du i en liten klatt smør, litt salt og grovmalt pepper.

Smelt 40 g smør i en kjele på medium varme. Rør inn hvetemel og la småputre i et par minutter under omrøring på svak varme. Spe på med melk til du får en ganske tykk saus. Rør inn en stor neve reven hvit ost (gjerne litt parmesan også) til du får en tykk fin saus. Smak til med grovmalt pepper og muskatnøtt.

I en stor ildfast form legger du først litt tomatsaus i bunnen. Legg så lagvis, med lasagneplater mellom, tomatsaus og squash, tomatsaus og gulrøtter, tomatsaus og sopp. Hell til slutt over ostesausen. Dryss over godt med revet ost. Stek på ca 180 grader i 30 minutter til lasagneplatene er myke og osten gyllen.
Dette serveres med hvitløksbaguetter og en frisk salat. For en lettere lasagne kan du bruke ricotta eller cottage cheese til ostesausen.

Rødløkspai med honning og fetaost
til fire personer

8 dl rødløk (i tynne skiver)
200 g fetaost i terninger
4 egg
2 dl matfløte
3 1/2 dl hvetemel
200 g mykt meierismør
4 ss rødvinseddik
4 ss honning
3 ss meierismør
3 ss kaldt vann
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 225 grader. Ha 200 g meierismør i en bolle og hell over hvetemel. Smuldre melet inn i smøret og tilsett vann. Kna godt sammen, dekk til med folie og sett til side i et kjøleskap i minst 30 minutter. Trykk deigen ut i en paiform. Som et alternativ kan du fint kjøpe paideigen i frysedisken.

Smelt 3 ss smør i en stekepanne med høye kanter på medium varme. Tilsett rødløken og stek løken til den er myk. Tilsett rødvinseddik og honning, bland godt og la surre på svak varme til løken danner en karamellaktig konsistens. Det er viktig å ha lav temperatur så honningen ikke brenner seg. Stek gjerne så lenge som 15 minutter.

Legg løkblandingen i en paiform og fordel fetaosten jevnt over. Visp lett sammen egg, salt og pepper samt matfløte og hell over. Stekes på 225⁰C midt i ovnen i 50 – 60 minutter. Hvis overflaten blir mørk kan den dekkes til med aluminiumsfolie.
For å få best mulig resultat er det meget viktig at rødløk, rødvinseddik og honning får surre sammen lenge. Hvis ikke kan det smake eddik av paien. Serveres med nystekte rundstykker og en enkel grønn salat.

Stekte chillipoteter
til to personer

500 g poteter (i store terninger)
1 – 2 gule løk (i tynne skiver)
1 purreløk (i skiver)
3 fedd hvitløk (finhakket)
1 – 2 røde chilli (finhakket)
1 rød paprika (i store terninger)
1/2 ts chillipulver
1 ts paprikapulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm godt med olivenolje i en stor stekepanne på sterk varme. Tilsett potetene og fres de til de har fått en gyllen skorpe.

Sett ned varmen til medim og tilsett løk, hvitløk, purreløk og chilli etter smak. Stek under omrøring til løken er myk. Tilsett chillipulver og paprikapulver etter smak. Sett på lokk og la småputre til potetene er ferdig. Rør om av og til. La kondensen som dannes under lokket renne ned i panna.

De siste minuttene tilsetter du paprika og drysser over godt med havsalt og grovmalt pepper.
Denne retten er god som en lunch eller som tilbehør til f.eks gode pølser eller med stekt egg og bacon til.
Fylte, bakte paprika
til fire personer

1 pakke bacon, i biter
4 store rød paprika
1 medium gul løk, finhakket
6 - 8 sjampinjong
2 fedd hvitløk, finhakket
2 stilker stangselleri, finhakket
2 dl kokt ris
1/2 glass fetaost, knust
2 ts paprikapulver
1/4 ts chilipulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 200 grader. Og kok ris. Skyll paprikaene godt og kutt av bunnen (fjern eventuelt stilken). Rens paprikaene innvendig og sett til side. Stek bacon sprøtt og godt, fjern mesteparten av fettet.

Finhakk grønnsakene og varm en skvett olivenolje på medium varme. Stek alle grønnsakene myke og blanke. Tilsett knust fetaost, stekt bacon og kokt ris, bland godt sammen og smak til med paprikapulver, chilipulver, salt og grovmalt pepper.

Gni paprikaene inn med litt olivenolje, salt og grovmalt pepper før du fyller dem med risblandingen. Sett paprikaene på et brett. Får å få paprikaene til å stå kan det hende du må kutte de litt på toppen. Bakes midt i ovnen på ca 200 grader i ca 20 minutter eller til paprikaene er myke tvers igjennom.
Har du noe fyll til overs serverer du dette ved siden av paprikaene. Serveres med godt brød ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar