lørdag 14. desember 2013

Ovnsstekt kalkunbryst med ovnsbake mandelpoteter og stekt sopp

Ovnsstekt kalkunbryst
Ca 1 kg kalkunbryst (romtemperert)
Ca 50 g smør
1 dl hvitvin
2 fedd hvitløk (finhakket)
2 ss finhakket fersk timian
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Grovmalt pepper
Olivenolje

Ovnsstekte mandelpoteter
Ca 1 kg mandelpoteter (delt i to)
1 ts paprikapulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Stekt sopp med hvitløk
300 g aromasopp eller sjampignon (skivet)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 ss smør
Rosmarin (gjerne frisk) etter smak
Salt og grovmalt pepper

Hvitvinssaus
50 g smør
40 g hvetemel
1 stor sjallottløk (finhakket)
1 ss finhakket fersk timian
1 - 1 1/2 dl hvitvin
1 ts kyllingfond eller ca 1 dl kyllingkraft
Saften som renner ut av kalkunen mens den hviler
Kaldt vann
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Kna kalkunen inn med litt salt, godt med grovmalt pepper og litt olivenolje. Varm en stekepanne med litt olivenolje i på full varme. Brun brystet på begge sider, men særlig på skinnsiden.

Smør bunnen på et stekebrett med litt olivenolje. Sett inn et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen på kalkunbrystet.

Smelt smøret i en kjele. Når smøret er smeltet har du i hvitvin, fersk timian, paprikapulver, hvitløk, salt og grovmalt pepper. La dette småkoke på svak varme i et par minutter. Dette skal du bruke til å pensle kalkunen med mens den steker. Pensle godt før du setter kalkunen inn i ovnen.

Steketid varierer veldig fra hvor god ovn du har, hvor sterk temperatur du bruker, hvor mye du brunet kjøttet og om det var romtemperert eller ikke. Kjøttet bør tas ut av ovnen ved ca 72 grader. Det skal bli 75 grader, men temperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Vask potetene, del dem i to og ha i en bolle. Hell over generøst med olivenolje og ha i paprikapulver, salt og grovmalt pepper. Bland godt sammen og legg potetene på stekebrettet rundt kalkunen. Potetene trenger ca 30 minutter, gjerne mer.

Når du pensler kalkunen, rører du også potetene rundt så de blir godt dekket av steke -og pensleskyen.

Til sausen smelter du smøret i en kjele med tykk bunn på medium. Fres finhakket sjallottløk og timian i et minutt under omrøring. Rør inn hvetemel og la dette putre i et minutt til. Spe på med litt kaldt vann (ca 1 dl) og rør ut. Ha i hvitvin og kok opp. Tilsett kyllingfond/kraft. Spe på med vann/hvitvin/kyllingkraft til sausen får den konsistensen du vil ha. Husk å røre inn saften fra kalkunen rett før servering. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Ta kjøttet ut av ovnen når steketermometeret viser ca 72 grader. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la det hvile i minst 15 minutter. La potetene steke så lenge.

Mens kjøttet hviler steker du soppen. Når soppen er myk og fuktigheten er borte, har du i smør, hvitløk, rosmarin, litt salt og grovmalt pepper. Gjerne også en skvett hvitvin. Stek på sterk varme i noen minutter.

Skjær kjøttet i tykke skiver. Server på et stort fat sammen med potetene og soppen. Rør inn stekesjyen i sausen (og gjerne litt av det smelta smøret du penslet kalkunen med om du har mer igjen).
Dette er litt jobb, men er en veldig god middag du kan servere i førjulstiden. Annet godt tilbehør er rosenkål med litt stekt bacon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar