Storfe

Leifs hjemmelagde lasagne
til fire personer

500 g karbonadedeig
200 g revet ost til gratinering
100 g revet ost til ostesaus
Ca 10 lasagneplater med spinat
2 bokser tomater (grovhakkede)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 gul løk (finhakket)
1 rød chili (finhakket)
4 ts oregano
2 ts basilikum
1/2 revet muskatnøtt
2 1/2 dl melk
40 g smør
30 g hvetemel
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm en god klunk olivenolje i en kjele. Fres finhakket, løk, hvitløk og chilli sammen med oregano og basilikum i ca 5 minutter til løken er blank. Hell over tomatene (purer de gjerne først om du ønsker en glattere saus) og kok i minst 20 minutter, gjerne lengre, under lokk.

Brun kjøttdeig på sterk varme, krydre med salt og grovmalt pepper. Ha det i tomatsausen og la dette småkoke sammen.

Smelt smøret i en kjele og rør inn hvetemel. La småputre under omrøring i et par minutter. Spe på med melk og kok opp under omrøring. Sausen bør være ganske tykk. Ha i revet ost etter smak. Smak til med revet muskatnøtt og grovmalt pepper.

Legg kjøttsaus og lasagneplater lagvis i en ildfast form. Ostesausen heller du på til slutt. Topp med ønsket mengde revet ost. Stekes midt i ovnen på ca 180 grader i 30 - 40 minutter til pastaplatene er myke og osten er lett brunet.
Dette serveres selvsagt med en lett salat og hvitløksbrød. Denne er også kjempegod dagen etter til lunch!

Mine hjemmelagde kjøttkaker med brun saus og kålrotstappe
til to voksne og to barn

Kjøttkaker
400 g karbonadedeig
1/2 gul løk (finhakket)
1 egg
1/2 ts malt ingefær
Litt revet muskatnøtt
4 ss geriljemel
1 dl melk
Smør til steking
Salt og grovmalt pepper

Kålrotstappe
1 kålrot
1 gulrot
1/2 revet muskatnøtt
1 dl melk
2 ss smør

Brun kjøttkakesaus
1/2 gul løk (finhakket)
40 g smør
30 g hvetemel
1 laurbærblad
2 ts oksefond
Ca 3 dl vann (eller oksekraft om du ikke bruker oksefond)
1 ts sukkerkulør

Bland sammen geriljemel og melk i en lite bolle. La stå i noen minutter til det tykner. Ha kjøttdeigen i en bolle og bland godt inn løk, egg, geriljemel med melk, muskatnøtt, ingefær, salt og grovmalt pepper. Sett gjerne til avkjøling i kjøleskap en times tid. Form 8 - 10 like store kjøttkaker med litt kaldt vann på hendene og sett til side.

Kutt opp kålrot og gulrot. Kok til kålroten er mør i mye lettsaltet vann. Sil av vannet og ha i en kjøkkenmaskin. Purer godt mens du smaker til med smør, melk, muskatnøtt, salt og grovmalt pepper.

Smelt smøret til sausen i en kjele på medium varme. Tilsett løken og stek den blank. Rør inn hvetemel og fres under omrøring i et par minutter til smøret brunes. Tilsett laurbærblad (gjerne noen knuste einebær også). Spe på med vann mens du koker opp til du får ønsket konsistens på sausen. Tilsett oksefond og sukkerkulør og kok opp. La småkoke under omrøring i minst 5 minutter, gjerne litt lengre.

Smelt en god klump smør i en stekepanne og stek kjøttkakene på medium sterk varme til de får en fin stekeskorpe. Men de steker tar du smøret i panna med en skje og øser over kjøttkakene så de ikke blir tørre. Når de er ferdige heller du kjøttkaker og stekesmøret (mye fett, men inneholder masse smak) over i sausen.
Det finnes sikkert like mange versjoner av kjøttkaker som det fins norske hjem. Disse har blitt en favoritt i min familie. 
Serveres med hjemmelaget potetmos eller kokte poteter. Tyttebærsyltetøy er en selvfølge.

Oksegryte med Guiness til mannfolka
til fire sultne mannfolk

Guinessgryte
800 g høyrygg eller bog av okse
2 gule løk (i grove biter)
3 stilker stangselleri (grovhakket)
2 pastinakker
2 store gulrøtter
1/2 kålrot
2 bokser tomater (grovhakket)
1 pint Guiness
En raus neve frisk timian og rosmarin
3 laurbærblader
3 ss hvetemel
Havsalt og grovmalt pepper
Olivenolje

Potetmos med hvitløk
1,5 kg poteter
6 fedd hvitløk
50 - 100 g ekte smør
2 dl melk
Salt og grovmalt pepper
Revet muskatnøtt

Kutt kjøttbitene i store terninger. Prøv å få kjøttbitene i lik størrelse. På fjøla de drysser du hvetemel og skikkelig med havsalt og grovmalt pepper. Bland lett sammen. Legg kjøttet over og sørg for at alle kanter av kjøttet blir dekket av blandingen. Melet er med på å gi en skikkelig stekeskorpe og tykne sausen.

I en jernpanne eller jerngryte varmer du opp olivenolje av god kvalitet (disse tåler høyere temperatur før de begynner å ryke) på sterk varme. Brun kjøttbitene, ca 1/4 av gangen, til de får en skikkelig stekeskorpe. Legg til side i en bolle.

Kutt opp grønnsakene. Gulrot, pastinakk og kålrot kutter du opp i litt større biter, gjerne i litt forskjellige fasonger.

I en stor gryte, helst jerngryte, varmer du opp 2 ss olivenolje. Ikke la deg friste til å bruke oljen du brunet kjøttet i (selv om den inneholder kjøttsmak); den er mest sannsynlig ødelagt pga høy temperatur. Fres løk og stangselleri under omrøring til løken er blank. Ha i resten av rotfruktene og kjøttet. Pass på at du får med saften som har rent ut av kjøttet.

Tilsett urtene. Om du ikke har ferske kan du bruke tørkede. Ca 2 ts rosmarin og 2 ts timian, men jeg vil absolutt anbefalle friske urter. Hell over tomater og guiness. Rør godt om og sett ned temperaturen. La småkoke uten lokk i ca 2 timer til kjøttet er skikkelig mørt. Om du syns gryta blir for tykk, ha i litt vann og la den heller koke med lokk. Rør om av og til så ting ikke svir seg.

Vask potetene om det trengs, men la de ha skrellet på. Kutt potetene opp i store biter av samme størrelse. Kok i en stor kjele med lettsaltet vann sammen med 6 fedd hele fedd hvitløk. Når potetene er møre siler du av vannet og moser potetene. Ha i en stor klatt smør (jo mer jo bedre:) og spe på med melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og grovmalt pepper, gjerne også litt revet muskatnøtt. For å holde potetmosen varm kan du pakke den inn i dyna di.
Denne gryta blir skikkelig mørk og god. Perfekt til en sen høstkveld sammen med gutta. Store mengder godt, mørkt øl er en selvfølge på slike kvelder.

Krydrede kjøttboller i tomatsaus (Tapas)

Krydrede kjøttboller
400 g karbonadedeig
1/2 gul løk (finhakket)
1 rød chili (finhakket)
4 ss bladpersille (finhakket)
1 ts oregano
2 ts paprikapulver
1 ts malt koriander
1/4 ts chillipulver
1/2 ts malt spisskummin
1/2 ts malt kanel
1 ts salt
Grovmalt pepper
Olivenolje

Tomatsaus
1 boks tomater (grovhakkede)
1 rød chilli (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 ts oregano
1 ts rødvinseddik
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Ha alle krydderene i et lite glass og bland de godt sammen. I en større bolle har du kjøttdeigen. Dryss over kyrdder og finhakket bladpersille og chilli. Kna dette/bland godt sammen og sett til side i kjøleskapet, gjerne en times tid.

I en kjele varmer du 2 ss olivenolje. Fres hvitløk, chilli og oregano i ca 1 minutt før du har i tomatene. Kok opp og smak til med rødvinseddik, salt og grovmalt pepper. La sausen koke på litt høy varme uten lokk så den blir skikkelig tykk.

Form relativt små kjøttboller med vann på hendene. Stek de på medium sterk varme så de får en skikkelig stekeskorpe i 2 ss olivenolje. Ha de ferdig stekte kjøttbollene over i tomatsausen og bland godt sammen.
Er du usikker på mengde krydder osv, kan det være lurt å begynne i det små og heller steke en "prøvebolle" så du kan smake deg frem. Dette kan fint lages dagen før og varmes opp når du trenger det. Smaker meget godt sammen med hjemmelaget allioli og god focaccia.

Knallgod Chilli-Con-Carne
til seks personer

800 g høyrygg eller bog av storfe
400 g karbonadedeig
2 gule løk (grovhakket)
6 fedd hvitløk (finhakket)
1 jalapeñjo (eller 8-10 skiver fra et glass) (finhakket)
3 bokser tomater (grovhakkede)
Kaffe/whiskey/mørkt øl/kjøttkraft/vann
1 rød paprika (i små terninger)
3 ts oregano
2 ts tørket chili
1 ts chilipulver
3 ts malt spisskummin
3 ts malt koriander
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Ekte "chillies" fra USA inneholder sjeldent annet enn kjøttdeig, men jeg liker den med mye kjøtt i. Del opp kjøttet i store terninger i lik størrelse. Du kan bruke hva slags kjøtt du vil, men jeg foretrekker høyrygg. Kjøttet er magert, men med mye smak. Det trenger dog lang koketid for å bli mørt.

Kna kjøttet godt inn med salt og mye grovmalt pepper. Brun kjøttet i en jerngryte i flere omganger. Pass på at alle sidene blir skikkelig brunet. Legg kjøttet til side i en bolle så du får samlet opp saften fra kjøttet.

I samme jerngryte freser du løk, hvotløk, chilli, jalapeñjo og paprika i 2 ss olivenolje (bytt gjerne ut oljen du brunet kjøttet i) på medium sterk varme. Når løken er myk har du i resten av krydderene. Mengden chilli i denne oppskriften gir en ganske sterk gryte, så er du usikker begynn i det små med chilli og chillipulver. Bland krydderene godt inn og stek videre i et par minutter til du virkelig kjenner lukten av krydder.

Ha i kjøttdeigen og stek under omrøring. Del kjøttdeigen godt opp i små biter. Tilsett storfekjøttet (pass på at du får med saften som samlet seg opp) og grovhakkede tomater, samt en valgfri væske. Det skal være så det såvidt dekker innholdet i gryta.

La småkoke uten lokk i minst 2 timer. Syns du sausen blir for tynn kan du ta av lokket. Se til gryten relativt ofte. Mens den koker har du mulighet til å justere smaken etter ditt ønske. Chillien er ferdig når kjøttet er skikkelig mørt.
Dette serveres med kokt ris, revet cheddar ost, nachos og en stor klatt rømme. Bruk gjerne andre typer chilli (spesielt røkte/grilla) for en mer fremtredende chillismak.

Biff Stroganoff
til fire personer

500 g høyrygg av storfe (strimlet)
1 stor gul løk (i tynne skiver)
2 fedd hvitløk (i tynne skiver)
150 g champignon (skivet)
100 g armomasopp (skivet)
1 - 1/2 ss hvetemel
Ca 1/2 liter oksekraft
1,5 dl hvitvin
2 ss smør
1 - 2 dl creme fraiche
1 - 2 ss hakket gressløk
Havsalt og grovmalt pepper
Olivenolje

Skjær kjøttet opp i strimler og fjern eventuelt fettklumper og sener/brusk. Gni kjøttet godt inn med masse havsalt og grovmalt pepper.

Smelt 1 ss smør og 1 ss olivenolje i en stekepanne med høye kanter og brun kjøttet på sterk varme i flere omganger. Sett til side og påse at du får samlet opp kjøttsaft som renner ut av kjøttet.

I den samme stekepannen steker du løk, hvitløk og sopp sammen med 1 ss smør. Pass på å få med deg alle brune biter i panna - dette er masse smak! Når løken er blank og soppen stekt har du i kjøttet. Dryss over hvetemel og rør dette godt inn sammen med litt av kraften.

Hell så over resten av kraften og hvitvin, rør godt og kok opp. Rør inn ønsket mengde creme fraiche. Dette kan du smake deg frem til mens det koker. La småkoke under lokk til oksekjøttet er helt mørt.

Trenger du mer væske underveis kan du ha i vann, mer kraft eller creme fraiche. Smak deg frem! Når kjøttet er mørt og sausen har ønsket smak og konsistens drysser du over finhakket gressløk rett før servering.
Til dette passer det godt med ris eller hjemmelaget potetmos og dampet brokkoli. Dette er sikkert like russisk som grandiosa er italiensk, men godt er det!

Ekte Shish kebab med ris og tzatziki
til to personer

Shish kebab
500 g karbonadedeig
1 rød chili (finhakket)
1/2 liten gul løk (finhakket)
1/4 - 1/2 ts kanel
1/4 - 1/2 ts chilipulver
2 ts oregano
2 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Grovmalt pepper
1 ss olivenolje
Saften av 1/2 sitron

Gul ris med spisskumminfrø
2 dl batismati ris
4 dl vann
1 ts cumminfrø
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts salt

Tzatsiki
1 boks youghurt naturell
1 fedd hvitløk (finhakket)
1 slangagurk (revet)
1 ts salt
Salt og grovmalt pepper etter smak
Litt sitronsaft
Noen dråper olivenolje

Ha karbonadedeigen i en bolle og bland inn løk, chilli, krydder og olivenolje. Kna det gjerne godt inn med hendene. Del deigen i fire like store biter og form de til avlange tynne pølser du trer på grillspyd. Bruker du grillspyd av tre bør disse bløtlegges i 30 minutter først. La hvile i romtemperatur.

Kok risen som anvist på pakken. Som regel er det 1 del ris på 2 deler vann. Tilsett spisskumminfrø, gurkemei og salt til risvannet.

Riv agurken på et rivjern og ha i en bolle. Strø over 1 ts salt og kna dette inn i agruken. Press ut så mye vann du klarer og ha tilbake i bollen. Ha over youghurt og smak til med hvitløk, salt, grovmalt pepper, sitronsaft og litt olivenolje. La hvile 30 min i kjøleskapet før servering.

Grill kebabspydene på full varme. Pass på at de blir godt brunet rundt hele. Når de er gjennomstekte la de hvile på grillen med varmen skrudd av. Press saften av 1/2 sitron mens kjøttet hviler et par minutter.
Dette serveres i en fajitas eller et pitabrød med tzatsiki, ris, frisk salat, agurk, rødløk, mais eller hva annet av tilbehør DU liker på din kebab. Du må gjerne bruke lammekjøtt (eller en blanding) for en enda mer autentisk kebab.

Gulasj (Goulash) fra Ungarn
til fire personer

500 g høyrygg av storfe
400 g poteter (i store biter)
200 g gulrot (i store biter)
1 stor gul løk (grovhakket)
2 purreløk (grovhakket)
2 fedd hvitløk (i tynne skiver)
1 rød chilli (finhakket)
2 røde paprika (strimlet)
1 boks tomatpuré
1 boks tomater (purert)
Ca 1 liter oksekraft
2 ts paprikapulver
1 ts oregano
50 g smør
1 ss hvetemel
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Skjær kjøttet i mellomstore biter og ha i en bolle og kna det godt inn med rikelige menger salt og grovmalt pepper. Dryss så over ca 1 ss hvetemel og kna dette inn i kjøttet så det blir dekket av melet. Nå henger bitene sammen, så ta de fra hverandre og legg på en tallerken.

Varm opp en jerngryte på medium sterk varme sammen med smøret og en god klunk olje. Brun kjøttet på godt i flere omganger. Når alt kjøttet er godt brunet ta det til side. Sett ned temperaturen på platen.

I den samme gryten freser du løk, hvitløk, purreløk og chilli i ca 5 minutter til det blir blankt og mykt. Ha i paprika, paprikapulver og oregano og stek videre i ca 5 minutter til.

Rør inn tomatpuré og tilsett gulrot, potet og en boks med purerte tomater.

Hell over oksekraft slik at det så vidt dekker innholdet i gryta. Sett ned temperaturen og la småkoke under lokk i ca 2 timer til kjøttet er skikkelig mørt. Ta av lokket om du syns den blir tynn eller tilsett mer kraft om den blir for tykk.

Et annet tips om du syns gryta ble for tynn er å mose opp noen av potetbitene eller tilsette litt potetmos fra pose. Smak til med salt og pepper.
Dette bør du servere med ferskt grovt brød ved siden av. Godt smør er en selvfølge. Det er også vanlig å bruke karve i denne retten, men det er noe jeg personlig ikke liker.

Hjemmelaget brun lapskaus
til seks personer

800 g høyrygg av storfe
300 g poteter
200 g gulrot
200 g kålrot
200 g sellerirot
2 store gule løk
Ca 1,5 liter oksekraft
3 laurbærblader
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kutt kjøttet i små biter, ha i en bolle og dryss over godt med havsalt og grovmalt pepper. Kna det gjerne inn med hendene og sett til side på benken.

Kutt opp alle rotfruktene i små terninger. Det viktigste er ikke hvor store de er, men at de har cirka samme størrelse. Grovhakk løken. Sett en stor gryte, gjerne en jerngryte, på medium sterk varme med en god klunk olivenolje i.

Til lapskaus pleier jeg ikke å brune kjøttet, men ønsker du å gjøre det; kjør på! Da bruner du kjøttet i kjelen og tar det ut mens du prøver å la mest mulig av oljen være igjen i gryta.

Fres løk, gulrot, kålrot og sellerirot i fem - seks minutter sammen med laurbærbladene. Ha i kjøttet poteter og rør godt om. Hell over kraften slik at kjøttet og grønnsakene så vidt blir dekket.

La småkoke i 1 til 1 1/2 time under lokk til kjøttet er mørt. Rør forsiktig om av og til, men pass på så grønnsakene ikke blir most når du rører om. Syns du lapskausen blir for tynn lar du den koke uten lokk, blir den for tykk spe på med litt mer kraft/vann. Smak til med salt og grovmalt pepper.
Vil du ha en brunere farge kan du tilsette 1 ts sukkerkulør. Dette serveres selvfølgelig sammen med flatbrød og tyttebærsyltetøy.

Spaghetti Bolognese
til fire personer

500 g karbonadedeig
1 pakke bacon
500 g spaghetti
1 stor løk (finhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
200 g soltørkede tomater (finhakket)
2 bokser hermetiske tomater
2 dl rødvin
2 kvister rosmarin (finhakket)
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Forvarm ovnen til 180 grader. Hell en klunk olivenolje i en kjele som tåler å stå i stekeovnen og varm opp på middels høy varme. Skjær bacon i 1 cm store biter og stek de sprø. Fjern gjerne litt av oljen/baconfettet om du vil redusere fettmengden.

Ha over løk, hvitløk og rosmarin og stek dette på middels varme i ca 5 minutter til løken blir myk. Tilsett karbonadedeigen og la denne brune seg litt i kjelen mens du bryter opp alle klumper og større biter. Hell i rødvin og kok opp.

Ha så i soltørkede tomater og hermetiske tomater. Rør godt om og kok opp. Sett på lokk og sett midt i ovnen i ca 1 time. Sjekk underveis om du trenger mer væske. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Kok pastaen i lettsaltet vann og sil av. Ta vare på litt av kokvannet. Bland et par sleiver med saus og en sleiv med pastavann i pastaen slik at den ikke tørker ut og klumper seg.
Dette serveres sammen med hvitløksbrød og en rucculasalat med litt sitronsaft presset over og noen tynne skiver av parmesan. Reven parmesan over bolognesen er et must!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar