Indisk

Butter Chicken (Murg Makhani)
til to voksne og to barn

Tandoori Chicken marinade
2 kyllingfileter (eller kyllinglår/kyllingvinger)
2 ts hvitløk/ingefær (se nedenfor)
1 - 2 dl youghurt naturelle
2 ts tandoori masala
1 ts chilipulver (etter smak)
1/2 sitron

Butter Chicken saus
1 1/2 boks tomat (purert)
6 fedd hvitløk
5 - 10 cm tykk ingefærrot
1 grønn chili (finhakket)
2 dl kremfølte
3 ss smør
3 ts garam masala
6 kapsler grønn kardemomme
5 cm kanelstang
2 laurbærblader
1 ts tørket bukkhornsklølver (kan sløyfes)
1 - 2 ts sukker
Salt
Olivenolje

Grovhakk ingefær og hvitløk (du skal ha like mye ingefær og hvitløk i gram). Ha i en liten bolle sammen med 2 ss kaldt vann. Purer dette til en glatt masse med en stavmikser. Du trenger til sammen 5 store ts. Om du legger kyllingen til å marinere dagen før, kan denne fint brukes dagen etter.

Del kyllingbitene i ganske store, like store biter. Ha i en bolle og bland godt inn sitronsaft, youghurt, 2 ts hvitløk/ingefær, tandoori masala, chillipulver og 1 ts salt. Hell over i en liten pose som du presser all luft ut av. Legg til marinering i kjøleskap i minst 2 timer, helst over natten.

Når kyllingen er ferdig marinert, tre kyllingbitene på grillspyd. Ikke press bitene tett sammen. Dette for at varmen får sluppet bedre til mellom bitene. Grill kyllingen på sterk varme og pass på at den blir grillet på alle sider for ekstra smak. Om du ikke griller kan du legge spydene over et stekebrett med høye kanter og steke under grillelementet.

Smelt smøret i en stekepanne med tykk bunn på medium varme. Ha i kardemommekapsler, kanelstang og laurbærblad. La surre under omrøring i et par minutter før du tilsetter 3 ts hvitløk/ingefærpasta og steker dette under omrøring i ca 1 minutt til.

Hell over purert tomat og grønn chili etter smak. La småkoke uten lokk i ca 15 minutter til mesteparten av fuktigheten fra tomatene har dampet vekk. Hell over kremfløte etter smak og kok forsiktig opp. Ha i kyllingbitene og la de trekke seg varme på svak varme.

Rett før servering rører du inn 1 ts bukkhornskløver og 2 - 4 ts garam masala etter smak. Bukkhornskløver har en litt spesiell lukt, men det gir en ekstra piff.
Dette serverer du sammen med kokt ris og hjemmelaget naan. Om du trenger oppskrifter har jeg det her på siden min.

Perfekt Indisk ris

2 dl batismati ris
4 dl vann
1/2 ts salt
1 ts gurkemeie
1 ts spisskumminfrø

Denne oppskriften kan fint dobles, men det er ikke nødvendig å doble mengde gurkemeie/spisskumminfrø.

Om risen ikke er vasket først får du alltid et bedre resultat om du gjør det. Ha risen i en bolle og fyll med kaldt vann. Bruk hendene til å vaske risen. Ha risen over i en sil og sil av vannet.

Ha ris og vann i en kjele sammen med salt og krydder. Sett på lokk og kok opp. Når vannet koker setter du ned temperaturen. La småkoke i ca 10 minutter uten at du tar av lokket eller rører i risen.

Når risen er kokt, ta kjelen av plata og la risen hvile noen minutter med lokket av. Rør forsiktig om.
Det finnes mange måter å gjøre ris mer spennende. Til Thai mat kan du bytte ut 1 del vann med 1 del kokosmelk. Du kan koke risen med litt spissnellik eller laurbærblad. Mulighetene er mange!

Indisk brød (Naan) - Ca 8 stk

1,5 dl melk
450g hvetemel
2 ts sukker
2 ts tørrgjær eller 1/2 pakke fersk gjær
1 ts bakepulver
1 ts salt
2 ss olivenolje
1,5 dl youghurt naturell
1 stort egg

Varm melken forsiktig opp til ca 40 grader. Hell over i en liten bolle og tilsett gjær og 1 ts sukker. Bland lett sammen og sett til side i 15-20 minutter slik at det danner seg gjærskum på toppen.

I en stor bolle sikter du inn hvetemel og blander inn 1 ts sukker, 1 ts bakepulver og 1 ts salt. Bland godt og ha så i gjærblandingen, 2 ss olivenolje, youghurten og et lett pisket egg. Bland sammen og elt deigen, gjerne så lenge som 10 minutter (det er nå du bruker kjøkkenmaskinen du fikk til bryllupet som bare står til pynt). Dekk deigen til med et kjøkkenhåndkle og sett et lunt sted til heving i ca 1 time.

Forvarm stekeovnen på maks med grillelementet på. Del deigen opp i 8 like store deler. Kjevl ut deigen til den er ca 1/2 cm tykk i ønsket fasong.

Hell deigen på kjøkkenbenken og kna den i 10 minutter eller lengre til deigen er glatt og jevn. Form til en ball, legg i en bolle og hell litt olivenolje over. Dekk til med plastfolie og sett til hevning på et lunt sted uten trekk i 1 time eller til deigen har doblet seg i størrelse.

Forvarm stekeovnen på maks temperatur med grillelementet på. Har du en pizzastein eller liknende varmer du denne inne i ovnen.

Slå deigen flat og del den opp i seks like store biter. Hold de andre fem tildekket mens du jobber med den første. Rull klumpen med kjevle så den blir dråpeformet. Optimalt skal den være 25 cm på det lengste og 13 cm på det bredeste.

Stek to og to naan, gjerne på en forvarmet pizzastein, på maks varme i stekeovnen under grillelementet.
Pensle de ferdige naan med smeltet smør, gjerne med hvitløk eller annet krydder i. Naan er perfekt tilbehør til all indisk mat!

Indisk kylling Curry
til to voksne og to barn

2 kyllingfileter
3 medium rødløk (finhakket)
1 boks knuste tomater
3 fedd hvitløk (finhakket)
5 cm ingefærrot (finhakket)
1 grønn chili (finhakket)
5 cm kanelstang
4 grønne kardemomme
5 nellikspiker
2 laurbærblader
1/2 ts chilipulver
1/2 ts gurkemeie
1 ts malt spisskummin
2 ts malt koriander
2 ts garam marsala
1/2 ts sorte hele pepper
Salt
1 - 2 dl olivenolje
Vann eller kokosmelk

Finhakk alle grønnsakene. Prøv særlig å få rødløken så finhakket som du klarer. Kutt kyllingfiletene i passe store munnfuller.

Varm minst 1 dl olivenolje i en høy stekepanne med tykk bunn på medium sterk varme. Når oljen er varm har du i nellik, hel sort pepper, laurbær og 2 stk grønne kardemomme og la surre i ca 1 minutt under omrøring.

Ha over rødløk og stek på medium varme under omrøring i ca 5 minutter, ha så i hvitløk, ingefær og grønn chili. La steke på medium varme under oppsyn til løken danner en tykk masse (dette kan ta 10 – 15 minutter). Pass på så løkmassen ikke svir seg.

Ha over tomater og la småputre til oljen separeres og fuktigheten fra tomatene forsvinner. Ha over i en bolle og purer med stavmikser.

Varm 1 ss olivenolje i den samme stekepanna. Ha i 2 stk grønne kardemomme og kanelstang og la surre i ca 30 sekunder, ha i gurkemeie og la surre i 30 sekunder til. Hell over løk –og tomatblandingen, tilsett spisskummin, koriander, garam masala og chilipulver.

Ha i kylling og la dette brunes i pannen i noen minutter. Hell over ønsket mengde vann, eller kokosmelk for en rundere og mildere smak og la småkoke under lokk til kyllingen er ferdig.
Dette serveres med ris og naan. Som et alternativ til vann/kokosmelk kan du bruke litt matfløte eller youghurt naturelle.

Indisk grønnsaks Korma
til fire personer

1/2 blomkål
1/2 brokkoli
2 store gulrøtter
2 store boteter
1 1/2 dl røde linser
1/2 boks kikerter
2 rødløk (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
5 cm ingefærrot (finhakket)
1 grønn chili (finhakket)
1 stor neve cashewnøtter
1 stor tomat (grovhakket)
100g Jarlsberg i terninger (aller helst paneer - indisk ost)
1 1/2 dl kremfløte
2 store ss youghurt naturell
5 cm kanelstang
4 grønne kardemomme
1 laurbærblad
7 nellikspiker
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts sort grovmalt pepper
1/2 ts malt spisskummin
1 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
2 ss olivenolje
Salt etter smak

Kutt opp blomkål, brokkoli, poteter og gulrøtter i litt store, delikate biter. I en kjele koker du blomkål, brokkoli og røde linser, i en annen koker du poteter og gulrøtter. Ting bør heller være for lite enn for mye kokt. Ta vare på litt av kokvannet når du siler av grønnsakene.

Varm 2 ss olivenolje i en dyp stekepanne på medium sterk varme. Ha i laurbær, nellik, kanel, kardemomme, grovmalt pepper og ca 1/4 av cashewnøttene. La dette surre under omrøring i ca 1 minutt til du kjenner lukten av krydderene.

Tilsett finhakket rødløk, ha i gurkemeie og bland godt. Sett på lokk og la dette småputre i ca 10 minutter. Rør ofte så det ikke svir seg.

Tilsett 2 ss finhakket hvitløk (ca 4 fedd) og 2 ss finhakket ingefær (ca 5 cm) sammen med finhakket grønn chilli. Bland godt sammen og stek i 5 minutter til under lokk. Rør ofte.

Ta ut kanelstangen. Ha hele løk -og krydderblandingen i en foodprossessor og kjør til en glatt puré sammen med en skvett av kokvannet du tok vare på. Ha blandingen tilbake i stekepanna sammen med kanelstangen. Tilsett ost og tomat. Rør godt om til osten smelter.

Ha i spisskummin, malt koriander og chillipulver. Bland godt og tilsett en skvett til av kokvannet om sausen er veldig tykk. La småputre til du får en fyldig og tykk saus.

Tilsett fløte og bland godt. Tilsett youghurt, litt av gangen, så sausen ikke skiller seg. Hell i de kokte grønnsakene og linsene og bland godt. Sett på lokk og la småputre i 5 minutter til alt er varmt.

Smak til med salt. Rett før servering har du i resten av cashewnøttene.
Dette serverer du sammen med indisk naan og litt finhakket koriander. Det er viktig å røre hele veien og ikke bruke for sterk varme da det lett kan svi seg. Ja, dette er en del jobb, men jeg må si at dette er en av de bedre vegetarrettene jeg har spist!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar