Svin og pølser

Svinebiff med fetaost og spinat
til to voksne og to barn

400 g svinebiff i tykke skiver
2 gule løk (i tynne skiver)
1 stor pose bladspinat
1/2 glass fetaost
3 ts oregano
2 ts paprikapulver
1 ss smør
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 180 grader. Gni biffene godt inn med salt og grovmalt pepper. Varm 1 ss olivenolje i en stekepanne og brun biffene raskt på begge sider.

Smelt smøret i samme panne og stek løken gylden. Ha litt olje i en ildfast form og legg i spinat og Hell litt olje i en ildfast form. Legg først i spinat, så løk og biffene på toppen. Krydre biffene med oregano og paprikapulver.

Knus fetaosten med en gaffel sammen med litt olje fra glasset og dryss dette på toppen av biffene. Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter til kjøttet er gjennomstekt.
Dette serveres med kokt pasta.

Pølsegrateng med makaroni
til fire personer

4 røkte kjøttpølser
4 dl makaroni
1 boks grovhakkede tomater
1 boks kidneybønner
2 grillede paprika (grovhakket)
1 gul løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
1/2 ts fennelfrø
2 ts oregano
1/4 ts chillipulver (eller etter smak)
2 ts sukker
1 dl matfløte (eller etter smak)
Salt og grovmalt pepper
Smør og olivenolje
Ost til gratinering

Sett stekeovnen på 180 grader. Skrell pølsene og del dem i like store terninger. Stek pølsebitene brune i med smør. Krydre gjerne med et blandingskrydder du liker og sett til side.

Kok makaroni i godt med lettsaltet vann etter instruksjon på pakningen. Skyll av når ferdig kokt (heller for lite enn for mye) og sett til side.

Hakk opp grønnsakene og varm 2 ss olivenolje i samme panne du stekte pølsene i og fres løk, hvitløk, chilli og paprika i 5 minutter under omrøring. Tilsett oregano, fennelfrø og chillipulver. Bland godt sammen.

Legg pølsene tilbake i panna og tilsett en boks med grovhakkede tomater og en boks med kidneybønner. La småkoke uten lokk i 10 minutter før du smaker til med salt, pepper og eventuelt litt sukker.

Tilsett matfløte, kok opp og hell alt over i en ildfast form. Hell over makaroni og bland godt sammen. Strø over reven ost og stek midt i ovnen i ca 10 - 15 minutter så osten blir smeltet.
Til dette serverer du en hjemmelaget salat og hvitløksbrød. Dette bør også gi en del rester du kan ha med deg til lunch dagen etter.

Italiensk Ragu med pølse og rucculasalat
til fire personer

Italiensk Ragu med pølse
Ca 500 g god pølse (helst italiensk pølse med fennelfrø)
4 - 8 skiver bacon i 1/2 cm store biter
12 lasagneplater (helst fersk)
2 - 3 skiver ansjonsfilet
1 gul løk (grovhaket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
800 ml tomat (purert)
2 grillede paprika fra glass (grovhakket)
2 laurbærblader
Litt fersk timian
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Rucculasalat med fennikel
1 pose rucculasalat
1/2 fennikel
Saften av 1/2 sitron
Parmesan
Salt og grovmalt pepper

Om du ikke har ferske lasagneplater kok opp godt med lettsaltet vann i en stor kjele. Skrell og grovhakk pølsene. Kok lasagneplatene til de er litt underkokt, ta de ut og kutt de opp i grove biter eller strimler. Legg tilbake kjelen med litt av kokvannet så de ikke tørker helt inn.

I en stor kjele med tykk bunn, gjerne en jerngryte, bruner du baconbiter på medium sterk varme. Når baconbitene begynner å bli sprø har du i grovhakket løk. Fres under omrøring i ca 5 minutter til løken er blank og myk.

Når løken er myk og blank har du i hvitløk (gjerne knust med hvitløkspresse), ansjonsfileter og grillet paprika sammen med urtene. Ansjos er selvfølgelig valgfritt, men jeg syns det hører med. Du vil uansett ikke se ansjonsbitene da de vil smlete bort i sausen. Stek under omrøring i et par minutter til.

Tilsett pølsene og la steke videre på medium varme i noen minutter til. Tilsett tomatene (du kan purere et par bokser med tomater eller kjøpe ferdig purert på glass, denne syns jeg er best) og rør godt om. La småkoke under lokk i minst 20 minutter på svak varme, gjerne litt lengre.

Åpne posen med rucculasalat. Press i saften av 1/2 sitron sammen med en liten nype flaksalt og litt grovmalt pepper. Rist/bland godt og heller over i en bolle. Vend inn fennikel i tynne skiver. Ta en grønnsaksskreller og riv av noen tynne skiver parmesan på toppen. Salaten bør lages like før servering da sitronen vil forvelle rucculasalaten.

Smak til med salt og grovmalt pepper. Noen minutter før servering vender du forsiktig inn pastaen så den blir varm.
Serveres rett fra gryta med godt grovt brød og smør med siden av.

Pytt-i-panne
til to voksne og to barn

400 g røkt kjøttpølse i biter
3 store poteter
2 gulrøtter
1/2 kålrot
3 stilker stangselleri (grovhakket)
2 gule løk (grovhakket)
1 ss smør
2 ts paprikapulver
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper

Hakk opp poteter, gulrøtter og kålrot i små, like store terninger. Kutt opp kjøttpølsene i passende store biter.

Smelt 1 ss smør i en stekepanne på medium sterk varme og stek pølsebitene så de får en god stekeskorpe på alle sider. Krydre etter ønske, gjerne med et blandingskrydder/grillkrydder. Hell over i en bolle.

I den samme stekepanna varmer du opp 2 ss olivenolje. Når oljen er varm tilsetter du grovhakket løk og stangselleri og steker dette til løken er blank og myk. Ha så i poteter, gulrot og kålrot sammen med salt, grovmalt pepper og paprikapulver. Rør godt om, sett ned temperaturen og sett på lokk.

La småsteke på svak varme under lokk til potetene er ferdige. Dette tar ca 15 minutter. Rør om av og til så det ikke svir seg. Når potetene er ferdig blander du inn pølsebitene. La pølsebitene rekke å bli varme før du serverer.
Serveres med speilegg og godt brød. Bruk gjerne andre grønnsaker du har tilgjengelig som rødløk, vårløk, kål, sellerirot, pastinakk. Her er ingenting feil å bruke!

Mine "pølsebomber"

Pølsefyll
600 g røkt kjøttpølse i terninger
1 stor gul løk (finhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
1 boks knuste tomater
3 – 4 ts tomatpurè
1/2 boks salatbønner
100 g revet Jarlsberg eller annen hvit ost
2 ts oregano
1 ss smør
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

"Bomber"
10 dl hvetemel
4 dl melk
50 g smeltet smør
1 pakke fersk gjær
1 ss sesamfrø
1 ss sukker
1 ts salt

Bland sammen mel, sukker, salt og sesamfrø i en stor bolle. Smelt 50 g smør i en kjele og hell i melken. Når smørmelken holder ca 40 grader blander du inn en pakke fersk gjær. Bland inn i det tørre og elt deigen godt og lenge så du får en smidig deig. Hell over en skvett olivenolje og sett deigen til heving et lunt sted.

Kutt opp pølsebitene i relativt små terninger. Smelt 1 - 2 ss smør i en stekepanne og stek pølsebitene brune og sprø. Krydre gjerne med et blandingskrydder du liker. Sett til side.

I den samme stekepanna varmer du opp en klunk olivenolje. Fres løken i noen minutter til den blir blank og myk. Tilsett hvitløk, chilli og oregano og stek videre i et par minutter. Pass på så hvitløken ikke svir seg.

Ha i tomater, tomatpuré, pølsebitene og salatbønner. Smak til med salt og grovmalt pepper og la småsurre i 10 minutter uten lokk.

Når deigen har hevet, elt den forsiktig i et minutt og del deigen i to. Kjevle ut en stor sirkel og del den i fire, så du sitter igjen med 8 90 grader deler. Fyll med pølseblandingen og dryss over litt revet ost, brukt gjerne også litt mozerella.

Del pølseblandingen jevnt over de åtte bitene. Dryss over litt revet hvit ost, gjerne også litt mozerella. Brett eller rull sammen deigen rundt blandingen. Litt revet ost over toppen tar seg godt ut. Stekes på 180 – 200 grader midt i ovnen i ca 15 minutter.
Perfekt å ha med på tur som en lett lunch da disse også smaker godt kalde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar