fredag 20. desember 2013

Gravet laks på svensk vis

1 hel lakseside på 1 – 1,5 kg med skinn
1 – 2 ss pepperrot (finrevet)
2 store rødbeter (revet)
1/2 sitron
4 – 5 ss fersk dill (finhakket)
2 drammer med akevitt
2 – 3 ss brunt sukker
3 – 4 ss grovt salt

Fjern eventuelle bein med en nebbtang. Legg fisken i en stor form eller lignende med kjøttsiden opp.

Laksesiden skal være ren og fri for ben og skinnet bør ikke fjernes. Legg fisken i en stor form eller lignende med kjøttet opp. Bland sammen sukker og salt. Kna dette godt inn i fisken. Hell resten over fisken (saltet skal ikke spises så det gjør ikke noe om du bruker mye).

Ha over saften av 1/2 sitron, rødbeter, dill og pepperrot (i nevnt rekkefølge). Pass hele tiden på at så mye som mulig av fisken er dekket. Topp av med ønsket mengde akevitt.

Pakk fisken godt inn i plastfolie og sett noe tungt over (gjerne en stabel med bøker). La stå i kjøleskapet i 2 til 3. Skrap av alt fyll og tørk fisken ren. Skjær av skinnet og del fisken i tynne skiver.
Serveres sammen med eggerøre og sennepssaus. For en litt mer nøytral smak kan pepperrot og rødbeter sløyfes. Akevitt kan byttes ut med annen type dram.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar