Supper

Jamie Olivers tomatsuppe med en Twist
Til fire personer

Fant denne oppskriften på Jamie Oliver sine hjemmesider og satser på at jeg får lov til å poste min versjon av hans hjemmelagde tomatsuppe.

1 stor gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk i tynne skiver
2 store gulrøtter, skivet
2 stilker stangselleri, grovhakket
6 vanlige tomater, delt i 8
2 bokser plommetomater á 400 g
2 kyllingfond eller 1 liter kyllingkraft
1 ss creme fraiche
1 - 2 ss tomatpuré
ca 1 liter vann
1 ts tørket oregano
1 ts paprikapulver
1 ts tørket basilikum
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper

Kutt opp grønnsakene og varm olivenoljen i en stor kjele med tykk bunn på medium varme. Fres alle grønnsakene i 10 - 15 minutter med lokket delvis på under omrøring nå og da. Pass på at du ikke har så sterk varme at hvitløken brenner seg. Mens dette freser har du i paprikapulver, oregano og basilikum. Når gulrøttene er myke, men fortsatt beholder sin fasong er grønnsakene klare.

Kok opp ca 1 liter vann i vannkokeren din og hell i kjelen (om du ikke har kyllingkraft). 1 liter vann gir en relativt tykk suppe, men spe heller på med mer vann om du ønsker den tynnere. Tilsett tomater, bokstomater (her finnes ingen fasit på hva slags tomater du trenger å bruke; bruk det du har i skapet) og kyllingfond.

Rør godt om og gi suppa et oppkok. Sett ned temperaturen til medium svak og la småkoke i minst 20 minutter. Bruk en stavmikser og purer suppa så glatt du måtte ønske. Smak til med salt, grovmalt pepper, creme fraiche og tomatpuré før du serverer.


Serveres med kokt makaroni og kokte egg samt godt brød og smør.

Kyllingsuppe til den syke
til to syke personer

2 kyllingbryst (i små terninger)
1 stilk stangselleri (grovhakket)
1 gulrot (i små terninger)
2 vårløk (1/2 cm store skiver)
5 cm fersk ingefær (i tynne skiver)
1/2 rød chilli (finhakket)
1 dl makaroni
1 liter kyllingkraft
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper
Ønsket krydder til kyllingen

Sett en stor kjele med tykk bunn på medium stek varme. Ha i 1 ss olivenolje og fres ingefær, chilli, gulrot, vårløk og stangselleri i et par minutter. Tilsett kyllingkraft (eller vann og kyllingfond) og kok opp.

Kok makaronien i lettsaltet vann som anvist på pakningen. Krydre kyllingen etter ønske og stek den på sterk varme i olivenolje til den er gjennomstekt.

La suppen småkoke i 10 - 15 minutter. Ta av varmen og tilsett kokt makaroni og kyllingbiter og la suppen stå å trekke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

Krydre kyllingen etter ønske og brun den i en stekepanne på sterk varme. Ha kraften i en gryte og tilsett ingefær og chili og kok opp.

Tilsett gulrot, stangselleri og pasta. Noen minutter før pastaen er gjennomkokt tilsetter du kyllingen. Smak til med salt og pepper.
Serveres til den syke i en stor bolle med en god dose omsorg.

Potet -og purreløksuppe (Vichyoisse)
til to voksne og to barn

650 g poteter
2 purreløk (grovhakket)
1 gul løk (grovhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
En raus neve parmesan
2 ss smør
Salt og grovmalt pepper

Fyll en stor kjele med ca 1,5 l vann og 2 ts salt og kok opp. Skrell potetene og del dem i større, like store biter. Kok potetene skikkelig møre sammen med halvparten av purreløken.

Smelt smør i en stekepanne og stek resten av purreløken, løk og på medium varme i noen minutter til løken er blank og myk.

Sil vannet av potetene over i en bolle (du skal ta vare på kokvannet). Mos potetene godt sammen med litt av kokvannet. Tilsett den stekte løkblandingen og purer med en stavmisker mens du gradvis tilsetter kokvann til ønsket konsistens er oppnådd. Den bør være tynnere enn potetstappe, men litt tykkere enn vanlig suppe.

Når ønsket konsistens er oppnådd smaker du til med salt, grovmalt pepper og reven parmesan.
Denne suppa lages raskt og er en sikker vinner hos barna her hjemme. Nystekte rundstykker og godt smør er et selvsagt tilbehør sammen med sprøstekte biter av pølse eller bacon.

Gulrotsuppe med linser og ris
til og voksne og to barn

2 gulrøtter (skivet)
1 gul løk (grovhakket)
1 rød paprika (i terninger)
1 boks minimais
1 dl ris
1 dl røde linser
1 boks kokosmelk
3 dl appelsinjuice
3 dl vann
1 ss finrevet ingefær
Salt og grovmalt pepper
2 ss olivenolje

Sett en stor kjele med tykk bunn på medium varme og ha i 2 ss olivenolje. Stek løken blank og gylden og tilsett gulrøtter. Hell over kokosmelk og kok opp.

Hell i ris og røde linser (bruk gjerne mer om du ønsker en ekstra tykk suppe), bland godt sammen, Hell over juice og vann sammen med reven ingefær. Ha på lokk og la småkoke i 10 - 15 minutter til ris, linser og gulrøtter er gjennomkokt.

Bruk stavmikser til du får ønsket konsistens. Selv liker jeg den med litt kornete. Om du syns suppa er for tykk kan du spe på med juice/vann. Smak til med salt og grovmalt pepper. Noen minutter før servering har du i paprika og minimais.
Dette serveres sammen med rucculasalat med en skvett sitron over og nystekte hvitløksbaguetter.

Hjemmelaget tomatsuppe
til to voksne og to barn

2 bokser tomat
1 gul løk (grovhakket)
1 gulrot (revet)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
1 eggeplomme
1 ts rødvinseddik
8 dl kyllingkraft (kan erstattes med grønnsakskraft)
5 ss matfløte
1 dl makaroni
1 neve fersk basilikum (event 1 ts tørket)
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper

Sett en stor kjele med tykk bunn på medium svak varme med olivenolje. Ha i hakket løk, revet gulrot og hvitløk sammen med 1/2 ts salt og basilikum. La dette putre på svak varme under lokk i ca 20 minutter. Rør om av og til så det blir gyllent og ikke brunt.

Kok opp lettsaltet vann i en kjele og kok makaronien etter anvisning på pakken.

Tilsett tomater og rør godt om. La dette småkoke i 5 minutter før du tilsetter kyllingkraften. 8 dl gir en litt tykk suppe. La suppa småkoke i ytterligere 15 minutter. Bruk stavmikser eller foodprosessor slik at suppen blir silkeglatt. Ta suppa av varmen.

Bland sammen eggeplomme, rødvinseddik og fløte i en bolle. Rør dette inn i suppa. Suppa må nå ikke koke, da vil eggeplomma stivne. Rør inn makaroni og la den varmes av suppa i et par minutter. Smak til med salt og grovmalt pepper. Vend gjerne inn noen blader basilikum rett før servering.
Nystekte rundstykker med godt smør og kokt egg hører til. Stek gjerne opp noen biter røkt kjøttpølse eller chorizo som det lille ekstra.

Fantastisk god blomkålsuppe
til to voksne og to barn

1 stk blomkål
1 stk gulrot
2 stk medium poteter
1 stk gul løk
2 stilker stangselleri
2 fedd hvitløk
8 skiver bacon
1,1 liter vann
2 stk kyllingfond
2 ss creme frasihe
1 neve reven parmesan
1/4 ts cayennepepper
Salt og grovmalt pepper
1 ss olivenolje

Kok opp 1 liter vann i vannkokeren din og sett en stekepanne på medium varme. Del opp blomkål, potet og gulrot. Kutt gjerne av toppene på noen av blomkålbukettene. Disse koker du i en kjele ved siden av i 1 dl vann og har i suppen til slutt for litt ekstra struktur. Hakk opp løk, hvitløk og stangselleri.

Hell vannet i en større kjele med tykk bunn og tilsett kyllingfond. Ha blomkål, potet og gulrot i kjelen og kok grønnsakene møre under lokk. Stek løk, hvitløk og stangselleri blankt i stekepanna og sett til side. Brun biter av bacon i den samme stekepanna.

Når grønnsakene er kokt møre, hell alt sammen over i en foodprosessor sammen med den stekte løkblandingen og kjør til en glatt suppe. Hell over i kjelen igjen, og kok opp på svak varme.

Smak suppen til med creme frasihe, reven parmesan, salt, grovmalt pepper og cayennepepper. Syns du suppen er for tykk kan du tilsette vannet du kokte opp de små blomkålbukettene i. Er den for tynn kan du tilsette en ss eller to med potetmos. Helt til slutt rører du inn blomkålen du kokte opp ved siden av.
Suppen serveres rett fra kjelen med et lite dryss av sprøstekte baconbiter sammen med nystekte rundstykker med godt smør til. Dette er en suppe så og si alle barn vil elske og er en super måte å få barna i seg fem-om-dagen.

The soup Nazi's Indian Mulligatawny soup - NEXT!
til fire personer

1 stor gul løk (grovhakket)
2 stilker stangselleri (grovhakket)
2 store poteter (i skiver)
2 store gulrøtter (i skiver)
1 rød paprika (i terninger)
1 liten boks mais
1 boks tomater
2 sitroner
3 ss sukker
4 ss pistasienøtter
150 g smør
1 ss karri
3 ss tandoori masala
2 terninger kyllingbuljong
1,2 l vann
Salt og grovmalt pepper

Smelt 50 g smør i en stor kjele med tykk bunn på medium varme. Tilsett løk, stangselleri, karri og tandoori masala og bland godt. Stekes under omrøring til løken er blank og myk. Når løken er myk har du i poteter, gulrøtter, paprika, mais og 100 g smør. Bland godt og stek under omrøring i ca 5 minutter til smøret har smeltet.

Tilsett saften fra 2 sitroner, 3 ss sukker, kyllingbuljong/fond/kraft, tomat og vann. La småkoke uten lokk i 2 til 3 timer til væsken blir halvert. Rør om av og til så ting ikke svir seg. Mot slutten av koketiden tilsetter du nøtter. Smak til med salt og grovmalt pepper.
Du kan selvfølgelig tilsette kylling i suppen om du vil. Bruk gjerne forskjellige typer nøtter. Fant denne oppskriften i et blad og skal angivelig være The Soup Nazi's egen oppskrift.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar