Viltkjøtt

Viltgryte på slump med hjemmelaget potetmos 
til fire personer

Viltgryte
600 g viltkjøtt (reinsdyr, elg, rådyr) i skav eller strimler
200 g gulrot
200 g kålrot
200 g sellerirot
1 gul løk
4 sjallottløk
3 laurbærblad
8 - 10 einebær
2 ss viltfond
30 g brunost
2 ss creme fraiche
1/2 l mørkt øl (Guiness, stout e.l) eller 3 dl rødvin
2 ss hvetemel
1 ss smør
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Hjemmelaget potetmos
800 g mandelpoteter (eller annen type)
100 g meierismør
4 fedd hvitløk
Ca 1 - 1/2 dl melk
Salt og grovmalt pepper

Del potetene opp i like store biter. Kok potenene møre i lettsaltet vann sammen med fire fedd hele hvitløk.

Kna kjøttet godt inn med salt, grovmalt pepper og knuste einebær. Dryss over 2 ss hvetemel. Varm 1 ss olivenolje og 1 ss smør i en jerngryte. Brun kjøttet i et par omganger og sett til side.

Kutt resten av rotfruktene og løken i båter. Fres løken blank i jerngryten i noen minutter før du tilsetter resten av rotfruktene. Fres under omrøring i 5 minutter til. Ha kjøttet tilbake i gryta og rør godt om.

Tilsett laurbærblad, mørk øl (eller rødvin), 2 ss viltfond. Etterfyll med vann så det så vidt dekker innholdet i gryta. Kok opp og sett ned temperaturen. La småkoke under lokk til kjøtt og grønnsaker er møre. Koketid her er veldig avhengig av type kjøtt og hvor store du kuttet grønnsaksbitene.

Når potetene er møre, sil av vannet og mos potetene. Ha i 100 g meierismør (eller mindre om du vil redusere fettmengden) og spe med melk til du får ønsket konsistens på potetmosen. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Når kjøttet er mørt, smak til med brunost, creme fraishe, salt og grovmalt pepper. Syns du gryta er for tykk kan du spe på med litt mer væske, er den for tykk kan du mose et par av potetene til potetmosen i gryta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar