Pasta

Leifs hjemmelagde lasagne
til fire personer

500 g karbonadedeig
200 g revet ost til gratinering
100 g revet ost til ostesaus
Ca 10 lasagneplater med spinat
2 bokser tomater (grovhakkede)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 gul løk (finhakket)
1 rød chili (finhakket)
4 ts oregano
2 ts basilikum
1/2 revet muskatnøtt
2 1/2 dl melk
40 g smør
30 g hvetemel
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm en god klunk olivenolje i en kjele. Fres finhakket, løk, hvitløk og chilli sammen med oregano og basilikum i ca 5 minutter til løken er blank. Hell over tomatene (purer de gjerne først om du ønsker en glattere saus) og kok i minst 20 minutter, gjerne lengre, under lokk.

Brun kjøttdeig på sterk varme, krydre med salt og grovmalt pepper. Ha det i tomatsausen og la dette småkoke sammen.

Smelt smøret i en kjele og rør inn hvetemel. La småputre under omrøring i et par minutter. Spe på med melk og kok opp under omrøring. Sausen bør være ganske tykk. Ha i revet ost etter smak. Smak til med revet muskatnøtt og grovmalt pepper.

Legg kjøttsaus og lasagneplater lagvis i en ildfast form. Ostesausen heller du på til slutt. Topp med ønsket mengde revet ost. Stekes midt i ovnen på ca 180 grader i 30 - 40 minutter til pastaplatene er myke og osten er lett brunet.
Dette serveres selvsagt med en lett salat og hvitløksbrød. Denne er også kjempegod dagen etter til lunch!

Canneloni fylt med spinat og ricotta
til to voksne og to barn

12 canneloni
4 fedd hvitløk (2 finhakket, 2 i tynne skiver)
1 rød chilli (finhakket)
1 bokser tomat (grovhakkede)
1 stor pose bladspinat
250 g ricotta
2 små never parmesan
1 neve revet hvit ost
1 fersk mozerella (ca 125 g)
1/2 revet muskatnøtt
2 ts oregano
1 ss smør
40 g smør
30 g hvetemel
1 ts sukker
Ca 1 1/2 dl melk
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 180 grader. Finhakk 2 fedd hvitløk og en rød chilli. Varm 2 ss olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium sterk varme. Når oljen er varm, fres hvitløk, chili og oregano i ca 1 minutt. Ha over grovhakkede tomater, rør om og la småkoke uten lokk i minst 15 minutter. Smak til med salt, grovmalt pepper og eventuelt 1 ts sukker.

I en ildfast form, ha i 1 ss smør og 2 ss olivenolje sammen med 2 fedd hvitløk i tynne skiver. Riv over ca ¼ muskatnøtt. Sett inn i stekeovnen og ta ut når smøret er smeltet og hvitløken litt stekt, men ikke svidd! Hell over en pose med vasket spinat og bland godt. Sett tilbake i ovnen og ta ut når spinaten har forvellet. Ha alt i en bolle og avkjøl.

I en kjele smelter du ca 40 g smør og rør inn ca 30 g hvetemel. La dette småsurre i et par minutter mens du rører om på relativt svak varme så smøret ikke brunes. Spe på med melk til du får en ganske tykk, hvit saus. Rør inn en liten neve parmesan og en god neve hvit ost. Til slutt smaker du til med grovmalt pepper og muskatnøtt (salt skal ikke være nødvendig).

Hakk opp spinatblandingen og ha i en bolle. Bland inn en neve liten parmesan og ricottaen. Smak til med grovmalt pepper. Ta en siste smakssjekk på tomatsausen før du heller den over i en ildfast form. Spre så sausen dekker bunnen jevnt.

Ha spinatblandingen over i en liten pose. Klipp et hull i det ene hjørnet og bruk posen til å fylle canneloniene med. Prøv å få canneloniene så fulle du klarer, da vil de ikke dette sammen når de stekes. Dette kan fort bli litt klinete. Legg de fylte canneloniene oppe på tomatsausen. Hell over ostesausen, men ikke slik at canneloniene blir dynket. Topp underverket med fersk mozerella. Stekes midt i ovnen på 180 grader i 15 - 20 minutter.
Som all annen pasta passer det med en salat av ruccula med litt presset sitronsaft over og noen tynne skiver parmesan. Hjemmelaget hvitløksbørd skader heller ikke.

Pasta med philladelphia og bacon
til to voksne og to barn

500 g spaghetti
8 strimler bacon
200 g Philadelfia ost
1 egg (eggeplommen)
Salt og grovmalt pepper

Kok opp rikelig med lettsaltet vann i en stor kjele og kok pastaen etter instruksjon på pakningen. Kutt bacon opp i 1 cm store biter og stek sprøtt.

I en bolle blander du sammen eggeplommen og Philadelfia ost (eller annen nøytral kremost). Sil vannet av pastaen (ta vare på litt av vannet). Ha eggeplandingen over pastaen og bland godt inn. Spe på med litt kokvann så du får en fin konsistens.
Dette serveres med sprøstekt bacon og reven parmesan. Kokt brokkoli eller asparges smaker godt til.

Kylling al Forno
til fire personer

400 g kyllingfilet eller kyllingkjøttdeig
400 g spagetthi
1/2 gul løk (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1/2 rød chilli (finhakket)
1 stilk stangselleri (grovhakket)
2 bokser grovhakkede tomater
1 - 2 dl matfløte
1 stor neve revet parmesan
2 ts oregano
2 ts sukker
1 ss hvitvinseddik
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Hakk opp løk, hvitløk, chilli og stangselleri. Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne på medium sterk varme og stek i ca 5 minutter sammen med 2 ts oregano under omrøring så ikke hvitløken svir seg.

Kok opp godt med lettsaltet vann i en stor kjele og kok spaghettien etter instruksjonen på pakningen.

Kutt kyllingfiletene opp i mindre strimler og krydre godt med salt og grovmalt pepper. Krydre dem også gjerne med oregano, paprikapulver, fennelfrø eller noe annet du liker. Stek kyllingen på sterk varme i litt olivenolje så du får en fin stekeskorpe.

Hell over tomatene og la småkoke uten lokk i minst 15 minutter, gjerne lengre. Hell sausen over i en kjøkkenmaskin og purer til en glatt saus. Om du ønsker en tynnere saus kan du tilsette litt av kokvannet fra pastaen.

Hell sausen tilbake i kjelen. Ha i matfølte og smak til med sukker, hvitvinseddik, parmesan, salt og grovmalt pepper. Ikke tilsett all matfløten på en gang, men smak deg frem. Jo mer matfløte og mildere blir sausen. Ha i kyllingen og rør godt om. Kok forsiktig opp og server.
En frisk grønn salat og hvitløksbrød passer godt til sammen med litt reven parmesan.

Pølsegrating med makaroni
til fire personer

4 røkte kjøttpølser
4 dl makaroni
1 boks grovhakkede tomater
1 boks kidneybønner
2 grillede paprika (grovhakket)
1 gul løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
1/2 ts fennelfrø
2 ts oregano
1/4 ts chillipulver (eller etter smak)
2 ts sukker
1 dl matfløte (eller etter smak)
Salt og grovmalt pepper
Smør og olivenolje
Ost til gratinering

Sett stekeovnen på 180 grader. Skrell pølsene og del dem i like store terninger. Stek pølsebitene brune i med smør. Krydre gjerne med et blandingskrydder du liker og sett til side.

Kok makaroni i godt med lettsaltet vann etter instruksjon på pakningen. Skyll av når ferdig kokt (heller for lite enn for mye) og sett til side.

Hakk opp grønnsakene og varm 2 ss olivenolje i samme panne du stekte pølsene i og fres løk, hvitløk, chilli og paprika i 5 minutter under omrøring. Tilsett oregano, fennelfrø og chillipulver. Bland godt sammen.

Legg pølsene tilbake i panna og tilsett en boks med grovhakkede tomater og en boks med kidneybønner. La småkoke uten lokk i 10 minutter før du smaker til med salt, pepper og eventuelt litt sukker.

Tilsett matfløte, kok opp og hell alt over i en ildfast form. Hell over makaroni og bland godt sammen. Strø over reven ost og stek midt i ovnen i ca 10 - 15 minutter så osten blir smeltet.
Til dette serverer du en hjemmelaget salat og hvitløksbrød. Dette bør også gi en del rester du kan ha med deg til lunch dagen etter.

Spaghetti med kjøttsaus
til fire personer

400 g kjøttdeig/karbonadedeig
400 g spaghetti
2 bokser grovhakkede tomater
1 gul løk (grovhakket)
3 fedd hvitløk (finhakket)
1/2 rød chilli (finhakket)
1 gulrot (i små terninger)
2 stilker stangselleri (grovhakket)
2 ts oregano
1 ts paprikapulver
1 - 2 ts rødvinseddik
4 brødskiver (kan godt være noen dager gammel brød)
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kok spaghetti i en stor kjele med rikelig lettsaltet vann etter instruksjon på pakningen. Sett stekeovnen på 160 grader. Varm opp 2 ss olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium strek varme. Fres løk, hvitløk, chilli, gulrot og sellerirot sammen med oregano og paprikapulver i ca 5 minutter til løken er blank og myk.

Hell over tomatene og rødvinseddik, rør godt om og la småputre uten lokk i minst 20 minutter.

Skjær brødskivene og hell litt olivenolje på hver side. Krydre begge sidene med salt og grovmalt pepper. Stek i ovnen (snu de gjerne) til de er sprø. Når de har avkjølt seg litt tar du ett fedd hvitløk som du gnir brødskivene med.

Varm olje i en stekepanne og stek kjøttdeigen på sterk varme så den blir skikkelig brunet. Krydre med salt og grovmalt pepper eller et blandingskrydder du liker. Ha kjøttet over i tomatsausen når det er ferdig stekt.

Smak til med salt, grovmalt pepper og rødvinseddik. Blir sausen litt sur kan du ha i 1 ts sukker.
En lett salat av ruccula og cherrytomater med reven parmesan er også tilbehør som passer godt til.

Pasta Penne Creme med kylling og bacon
til to voksne og to barn

300 g penne
2 kyllingfileter
8 - 12 soltørkede tomater (grovhakket)
8 strimler bacon
2 never bladspinat
3 dl liter matfløte
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kok pastaen i lettsaltet vann. Del kylling og bacon opp i 1 cm store biter. Stek baconbitene i en stekepanne og ta ut mesteparten av baconfettet.

Brun kyllingbitene i baconfettet og krydre etter ønske. Når kyllingen er stekt, ha over bacon og rør inn et par never bladspinat. Ha over tomatene og rør inn.

Hell over matfløten og kok opp. Pass på at du får med deg alle de brune fastbrente bitene i stekepanna (her er det masse smak!). Kok i et par minutter på svak varme så fløten ikke skiller seg.

Ha til slutt over pastaen og rør godt sammen. Ha gjerne over litt kokvann fra pastaen så den ikke blir tørr og kjedelig.
Dette er godt alene, men ekstra godt blir det med litt hjemmelaget hvitløksbrød og reven parmesan over!

Makaroni og ost med blomkål og sprø topping
til fire personer

1 stort blomkålhode
1 pakke bacon
4 tykke brødskiver
500 g makaroni av fullkorn
300 g creme fraiche
200 g revet cheddar
2 fedd hvitløk
Bladene fra to kvister rosmarin
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Trim av bladene på blomkålen og del den i fire til seks store biter. Ha i en stor kjele med lettsaltet fosskokende vann. Hell i makaronien og rør godt om når det koker opp.

Stek baconskivene sprø og ha til siden sammen med baconfettet. Ha brødskiver, bacon, litt salt og pepper samt rosmarin i en kjøkkenmaskin og kjør til det dannes en smulete masse. Ha i en god klunk olivenolje og kjør i noen sekunder til. Juster med salt og pepper om det trengs.

Bland sammen revet cheddar, creme fraiche og to fedd knus hvitløk i en bolle. Smak til med salt og pepper. Når blomkålen og makaronien er gjennomkokt (heller litt for lite enn for mye) sil av kokvannet, men ta vare på det.

Ha blomkål og makaroni i en stor ildfast form. Knus blomkålen til mindre biter med en gaffel. Hell over osteblandingen og bland godt. Spe på med kokvannet (ca 1/2 liter). Hell over brødsmulene og stek midt i ovnen i ca 10 minutter på 220 grader. Pass på så toppingen ikke svir seg!
Bruk gjerne forskjellige typer oster. Her er det bare å prøve seg frem! Serveres med en frisk grønn salat.

Spaghetti bolognese
til fire personer

500 g karbonadedeig
1 pakke bacon
500 g spaghetti
1 stor løk (finhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
200 g soltørkede tomater (finhakket)
2 bokser hermetiske tomater
2 dl rødvin
2 kvister rosmarin (finhakket)
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Forvarm ovnen til 180 grader. Hell en klunk olivenolje i en kjele som tåler å stå i stekeovnen og varm opp på middels høy varme. Skjær bacon i 1 cm store biter og stek de sprø. Fjern gjerne litt av oljen/baconfettet om du vil redusere fettmengden.

Ha over løk, hvitløk og rosmarin og stek dette på middels varme i ca 5 minutter til løken blir myk. Tilsett karbonadedeigen og la denne brune seg litt i kjelen mens du bryter opp alle klumper og større biter. Hell i rødvin og kok opp.

Ha så i soltørkede tomater og hermetiske tomater. Rør godt om og kok opp. Sett på lokk og sett midt i ovnen i ca 1 time. Sjekk underveis om du trenger mer væske. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Kok pastaen i lettsaltet vann og sil av. Ta vare på litt av kokvannet. Bland et par sleiver med saus og en sleiv med pastavann i pastaen slik at den ikke tørker ut og klumper seg.
Dette serveres sammen med hvitløksbrød og en rucculasalat med litt sitronsaft presset over og noen tynne skiver av parmesan. Reven parmesan over bolognesen er et must!

Vegetar lasagne
til fire personer

2 gulrøtter
1 squash
200 g sopp
1 stor gul løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
2 bokser grovhakkede tomater
Ca 10 lasagneplater
3 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts rødvinseddik
40 g smør
30 g hvetemel
1 ts sukker
2 - 3 dl melk
Revet hvit ost
1/2 reven muskatnøtt
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm 2 ss olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium varme. Fres løk, hvitløk og chilli til løken er blank sammen med oregano og basilikum. Tilsett tomatene og la småkoke uten lokk. Smak til med salt, grovmalt pepper, rødvinseddik og litt sukker.

Kutt squash i 1/2 cm tykke skiver. Hell over litt olivenolje og krydre med salt og grovmalt pepper. Stek lett brune på begge sider i en stekepanne og sett til side.

Kutt gulrøttene i tynne lange skiver. Kutt opp sopp av ønsket type (gjerne en blanding) og stek soppen på sterk varme. Når soppen blir myk og væsken fordamper har du i en liten klatt smør, litt salt og grovmalt pepper.

Smelt 40 g smør i en kjele på medium varme. Rør inn hvetemel og la småputre i et par minutter under omrøring på svak varme. Spe på med melk til du får en ganske tykk saus. Rør inn en stor neve reven hvit ost (gjerne litt parmesan også) til du får en tykk fin saus. Smak til med grovmalt pepper og muskatnøtt.

I en stor ildfast form legger du først litt tomatsaus i bunnen. Legg så lagvis, med lasagneplater mellom, tomatsaus og squash, tomatsaus og gulrøtter, tomatsaus og sopp. Hell til slutt over ostesausen. Dryss over godt med revet ost. Stek på ca 180 grader i 30 minutter til lasagneplatene er myke og osten gyllen.
Dette serveres med hvitløksbaguetter og en frisk salat. For en lettere lasagne kan du bruke ricotta eller cottage cheese til ostesausen.

Italiensk Ragu med pølse og rucculasalat
til fire personer

Italiensk Ragu med pølse
Ca 500 g god pølse (helst italiensk pølse med fennelfrø)
4 - 8 skiver bacon i 1/2 cm store biter
12 lasagneplater (helst fersk)
2 - 3 skiver ansjonsfilet
1 gul løk (grovhaket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
800 ml tomat (purert)
2 grillede paprika fra glass (grovhakket)
2 laurbærblader
Litt fersk timian
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Rucculasalat med fennikel
1 pose rucculasalat
1/2 fennikel
Saften av 1/2 sitron
Parmesan
Salt og grovmalt pepper

Om du ikke har ferske lasagneplater kok opp godt med lettsaltet vann i en stor kjele. Skrell og grovhakk pølsene. Kok lasagneplatene til de er litt underkokt, ta de ut og kutt de opp i grove biter eller strimler. Legg tilbake kjelen med litt av kokvannet så de ikke tørker helt inn.

I en stor kjele med tykk bunn, gjerne en jerngryte, bruner du baconbiter på medium sterk varme. Når baconbitene begynner å bli sprø har du i grovhakket løk. Fres under omrøring i ca 5 minutter til løken er blank og myk.

Når løken er myk og blank har du i hvitløk (gjerne knust med hvitløkspresse), ansjonsfileter og grillet paprika sammen med urtene. Ansjos er selvfølgelig valgfritt, men jeg syns det hører med. Du vil uansett ikke se ansjonsbitene da de vil smlete bort i sausen. Stek under omrøring i et par minutter til.

Tilsett pølsene og la steke videre på medium varme i noen minutter til. Tilsett tomatene (du kan purere et par bokser med tomater eller kjøpe ferdig purert på glass, denne syns jeg er best) og rør godt om. La småkoke under lokk i minst 20 minutter på svak varme, gjerne litt lengre.

Åpne posen med rucculasalat. Press i saften av 1/2 sitron sammen med en liten nype flaksalt og litt grovmalt pepper. Rist/bland godt og heller over i en bolle. Vend inn fennikel i tynne skiver. Ta en grønnsaksskreller og riv av noen tynne skiver parmesan på toppen. Salaten bør lages like før servering da sitronen vil forvelle rucculasalaten.

Smak til med salt og grovmalt pepper. Noen minutter før servering vender du forsiktig inn pastaen så den blir varm.
Serveres rett fra gryta med godt grovt brød og smør med siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar