Kylling og egg

Butter Chicken (Murg Makhani)
til to voksne og to barn

2 kyllingfileter (eller kyllinglår/kyllingvinger)
1 1/2 boks tomat (purert)
1 grønn chili (finhakket)
6 fedd hvitløk

5 - 10 cm tykk ingefærrot
1 1/2 dl youghurt naturell
2 dl kremfølte

3 ss smør
Saften av 1/2 sitron
1/2 - 1 ts chilipulver
2 ts tandoori masala
3 ts garam masala
6 kapsler grønn kardemomme
5 cm kanelstang
2 laurbærblader
1 ts tørket bukkhornsklølver (kan sløyfes)
1 - 2 ts sukker
Salt
Olivenolje

Grovhakk ingefær og hvitløk (du skal ha like mye ingefær og hvitløk i gram). Ha i en liten bolle sammen med 2 ss kaldt vann. Purer dette til en glatt masse med en stavmikser. Du trenger til sammen 5 store ts. Om du legger kyllingen til å marinere dagen før, kan denne fint brukes dagen etter.

Del kyllingbitene i ganske store, like store biter. Ha i en bolle og bland godt inn sitronsaft, youghurt, 2 ts hvitløk/ingefær, tandoori masala, chillipulver og 1 ts salt. Hell over i en liten pose som du presser all luft ut av. Legg til marinering i kjøleskap i minst 2 timer, helst over natten.

Når kyllingen er ferdig marinert, tre kyllingbitene på grillspyd. Ikke press bitene tett sammen. Dette for at varmen får sluppet bedre til mellom bitene. Grill kyllingen på sterk varme og pass på at den blir grillet på alle sider for ekstra smak. Om du ikke griller kan du legge spydene over et stekebrett med høye kanter og steke under grillelementet.

Smelt smøret i en stekepanne med tykk bunn på medium varme. Ha i kardemommekapsler, kanelstang og laurbærblad. La surre under omrøring i et par minutter før du tilsetter 3 ts hvitløk/ingefærpasta og steker dette under omrøring i ca 1 minutt til.

Hell over purert tomat og grønn chili etter smak. La småkoke uten lokk i ca 15 minutter til mesteparten av fuktigheten fra tomatene har dampet vekk. Hell over kremfløte etter smak og kok forsiktig opp. Ha i kyllingbitene og la de trekke seg varme på svak varme.

Rett før servering rører du inn 1 ts bukkhornskløver og 2 - 4 ts garam masala etter smak. Bukkhornskløver har en litt spesiell lukt, men det gir en ekstra piff.
Dette serverer du sammen med kokt ris og hjemmelaget naan. Om du trenger oppskrifter har jeg det her på siden min.

Kyllingsuppe til den syke
til to syke personer

2 kyllingbryst (i små terninger)
1 stilk stangselleri (grovhakket)
1 gulrot (i små terninger)
2 vårløk (1/2 cm store skiver)
5 cm fersk ingefær (i tynne skiver)
1/2 rød chilli (finhakket)
1 dl makaroni
1 liter kyllingkraft
2 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper
Ønsket krydder til kyllingen

Sett en stor kjele med tykk bunn på medium stek varme. Ha i 1 ss olivenolje og fres ingefær, chilli, gulrot, vårløk og stangselleri i et par minutter. Tilsett kyllingkraft (eller vann og kyllingfond) og kok opp.

Kok makaronien i lettsaltet vann som anvist på pakningen. Krydre kyllingen etter ønske og stek den på sterk varme i olivenolje til den er gjennomstekt.

La suppen småkoke i 10 - 15 minutter. Ta av varmen og tilsett kokt makaroni og kyllingbiter og la suppen stå å trekke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

Krydre kyllingen etter ønske og brun den i en stekepanne på sterk varme. Ha kraften i en gryte og tilsett ingefær og chili og kok opp.

Tilsett gulrot, stangselleri og pasta. Noen minutter før pastaen er gjennomkokt tilsetter du kyllingen. Smak til med salt og pepper.
Serveres til den syke i en stor bolle med en god dose omsorg.

Quesodilla med kylling
til to personer

400 g kyllingfilet i strimler (eller kyllingkjøttdeig)
1 stor gul løk (finhakket)
2 vårløk (grovhakket)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
100 g nøytral smøreost
100 g revet ost
1 ts malt spisskummin
3 - 4 ts tacokrydder
1 ss korianderfrø
4 store tortilla
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm olivenolje i en panne på medium sterk varme og stek løken gyllen sammen med hvitløk og chili. Når løken begynner å bli klar har du i vårløk og kumin. Rør godt sammen og sett til side.

Stek kyllingen på sterk varme i olje og tilsett tacokrydder. Når kyllingen nesten er gjennomstekt har du over den stekte løken.

Mos korianderfrø i en morter og bland sammen med smøreosten. Spre et tynt lag smøreost på hver lefse.

Legg 1/4 av kyllingblandingen i hver lefse. Fyll de også med salatbønner, mais, paprika, jalapeñjo eller hva enn du ønsker. Rull sammen og topp rullene med ost. Stekes i ca 10 minutter i stekeovn på 160 grader.
Dette er et fantastisk alternativ til fredagstacoen. Serveres med tortillachips og rømme.

Indisk kylling curry
til to personer

2 kyllingfileter
3 medium rødløk (finhakket)
1 boks knuste tomater
3 fedd hvitløk (finhakket)
5 cm ingefærrot (finhakket)
1 grønn chili (finhakket)
5 cm kanelstang
4 grønne kardemomme
5 nellikspiker
2 laurbærblader
1/2 ts chilipulver
1/2 ts gurkemeie
1 ts malt spisskummin
2 ts malt koriander
2 ts garam marsala
1/2 ts sorte hele pepper
Vann eller kokosmelk
Salt
1 - 2 dl olivenolje

Finhakk alle grønnsakene. Prøv særlig å få rødløken så finhakket som du klarer. Kutt kyllingfiletene i passe store munnfuller.

Varm minst 1 dl olivenolje i en høy stekepanne med tykk bunn på medium sterk varme. Når oljen er varm har du i nellik, hel sort pepper, laurbær og 2 stk grønne kardemomme og la surre i ca 1 minutt under omrøring.

Ha over rødløk og stek på medium varme under omrøring i ca 5 minutter, ha så i hvitløk, ingefær og grønn chili. La steke på medium varme under oppsyn til løken danner en tykk masse (dette kan ta 10 – 15 minutter). Pass på så løkmassen ikke svir seg.

Ha over tomater og la småputre til oljen separeres og fuktigheten fra tomatene forsvinner. Ha over i en bolle og purer med stavmikser.

Varm 1 ss olivenolje i den samme stekepanna. Ha i 2 stk grønne kardemomme og kanelstang og la surre i ca 30 sekunder, ha i gurkemeie og la surre i 30 sekunder til. Hell over løk –og tomatblandingen, tilsett spisskummin, koriander, garam masala og chilipulver.

Ha i kylling og la dette brunes i pannen i noen minutter. Hell over ønsket mengde vann, eller kokosmelk for en rundere og mildere smak og la småkoke under lokk til kyllingen er ferdig.
Dette serveres med ris og naan. Som et alternativ til vann/kokosmelk kan du bruke litt matfløte eller youghurt naturelle.

Kylling al Forno
til to voksne og to barn

400 g kyllingfilet eller kyllingkjøttdeig
400 g spagetthi
1/2 gul løk (finhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
1/2 rød chilli (finhakket)
1 stilk stangselleri (grovhakket)
2 bokser grovhakkede tomater
1 - 2 dl matfløte
1 stor neve revet parmesan
2 ts oregano
2 ts sukker
1 ss hvitvinseddik
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Hakk opp løk, hvitløk, chilli og stangselleri. Varm 2 ss olivenolje i en stekepanne på medium sterk varme og stek i ca 5 minutter sammen med 2 ts oregano under omrøring så ikke hvitløken svir seg.

Kok opp godt med lettsaltet vann i en stor kjele og kok spaghettien etter instruksjonen på pakningen.

Kutt kyllingfiletene opp i mindre strimler og krydre godt med salt og grovmalt pepper. Krydre dem også gjerne med oregano, paprikapulver, fennelfrø eller noe annet du liker. Stek kyllingen på sterk varme i litt olivenolje så du får en fin stekeskorpe.

Hell over tomatene og la småkoke uten lokk i minst 15 minutter, gjerne lengre. Hell sausen over i en kjøkkenmaskin og purer til en glatt saus. Om du ønsker en tynnere saus kan du tilsette litt av kokvannet fra pastaen.

Hell sausen tilbake i kjelen. Ha i matfølte og smak til med sukker, hvitvinseddik, parmesan, salt og grovmalt pepper. Ikke tilsett all matfløten på en gang, men smak deg frem. Jo mer matfløte og mildere blir sausen. Ha i kyllingen og rør godt om. Kok forsiktig opp og server.
En frisk grønn salat og hvitløksbrød passer godt til sammen med litt reven parmesan.

Kylling Fajitas
til to personer

2 kyllingfileter (strimlet)
1 gul eller rød løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 rød chilli
1 avokado
1/2 - 1 fedd hvitløk
2 ts rømme/youghurt naturelle
Saften av 1 lime
4 - 8 tortilla av hvete/mais (avhengig av størrelse)
1 - 2 ts paprikapulver
2 ts malt koriander
1 ts malt spisskummin
1/2 ts chillipulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kutt kyllingen og paprika i lange tynne strimler. Del løken i to og kutt den i skiver. Chillien kutter du opp i så tynne skiver som du klarer.

Ha innmaten av avokadoen i en bolle. Knus den sammen med litt finhakket hvitløk, chilli, litt limesaft og 2 ts rømme eller youghurt naturelle. Smak til med salt og grovmalt pepper.

I en jernpanne, eller helst i et stekefat på grillen, har du i en klunk olivenolje. Stek kyllingen sammen med løk, paprika og chilli. Stek på full varme under omrøring så det ikke svir seg, men slik at kyllingen får en skikkelig stekeskorpe.

Krydre med paprikapulver, koriander, spisskummin og chillipulver. Dryss over litt salt og grovmalt pepper. Rør godt om og sett ned temperaturen.

Når kyllingen er gjennomstek har du over saften fra en lime. Varm tortilla raskt over grillen, i ovnen eller i mikrobølgeovnen.
Dette serveres fresende varmt rett fra jernpanna. Fyll opp tortillabrødet med guacamole, rømme, reven cheddar eller annet snadder du liker!

Thai kylling Curry på første forsøk
til to voksne og to barn

2 kyllingfileter eller 4 kyllinglår
4 vårløk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (finhakket)
2 røde chilli, eller etter smak (finhakket)
2 store solmodne tomater (skrellet og grovhakket)
1 gulrot
1 paprika
6 - 8 babymais
5 cm ingefærrot (grovhakket)
1 lime
5 curryblader
5 cm kanelstang
1/2 ts chillipulver
1 - 2 ss peanøttsmør
1 boks kokosmelk
1 - 2 ts soyasaus
1/2 - 1 ts sesamolje
Olivenolje
Salt og grovmalt pepper

Kok opp vann i en liten kjele, ta til side og legg tomatene i vannet i 1 minutt. Ta tomatene ut, lag et lite snitt i skallet. Nå skal de være lette å skrelle. Grovhakk tomatene.

Krydre kyllingen etter ønske (gjerne med koriander og spisskummin). Stek kyllingen så den får en fin stekeskorpe. Om du bruker kyllinglår, del disse i to ved leddet. Kyllinglår med bein har ofte en litt lengre steketid og er ferdig når blank saft pipler ut om du stikker den med en kniv.

Varm en god klunk olivenolje i en kjele med tykk bunn på medium varme. Ha i vårløk, hvitløk, chilli, ingefær, kanelstang, curryblader, tomater og 1 ts salt. Bland godt sammen og stek på medium varme i 15 minutter under omrøring. Pass på så det ikke svir seg.

Ta ut kanelstangen og purer med en stavmikser. Ha tilbake i kjelen sammen med kanelstangen. Tilsett kokosmelken og peanøttsmøret og rør godt om. Kok opp på svak varme.

Smak til med soyasaus, sesamolje, chillipulver, limesaft og salt. Bruk gjerne et lite rivjern til å raspe av det grønne på limeskallet. Tilsett gulrotbiter gulrotbitene. La småkoke i 10 - 15 minutter.

Om du bruker kyllingfilet, del opp i biter og ha dem i gryta. Ha i grovhakket paprika og babymais delt i to. La småputre noen minutter før servering.
Dette serverer du med ris, gjerne kokt sammen med kokosmelt (bytt ut 1 del vann med 1 del kokosmelk). Topp gjerne med noen cashewnøtter.

Pasta Penne Creme med kylling og bacon
til to voksne og to barn

300 g penne
2 kyllingfileter
8 - 12 soltørkede tomater (grovhakket)
8 strimler bacon
2 never bladspinat
3 dl liter matfløte
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kok pastaen i lettsaltet vann. Del kylling og bacon opp i 1 cm store biter. Stek baconbitene i en stekepanne og ta ut mesteparten av baconfettet.

Brun kyllingbitene i baconfettet og krydre etter ønske. Når kyllingen er stekt, ha over bacon og rør inn et par never bladspinat. Ha over tomatene og rør inn.

Hell over matfløten og kok opp. Pass på at du får med deg alle de brune fastbrente bitene i stekepanna (her er det masse smak!). Kok i et par minutter på svak varme så fløten ikke skiller seg.

Ha til slutt over pastaen og rør godt sammen. Ha gjerne over litt kokvann fra pastaen så den ikke blir tørr og kjedelig.
Dette er godt alene, men ekstra godt blir det med litt hjemmelaget hvitløksbrød og reven parmesan over!

Ovnsstekt kalkunbryst med ovnsbake mandel-poteter og stekt sopp
til fire - seks personer

Ovnsstekt kalkunbryst
Ca 1 kg kalkunbryst (romtemperert)
Ca 50 g smør
1 dl hvitvin
2 fedd hvitløk (finhakket)
2 ss finhakket fersk timian
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Grovmalt pepper
Olivenolje

Ovnsstekte mandelpoteter
Ca 1 kg mandelpoteter (delt i to)
1 ts paprikapulver
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Stekt sopp med hvitløk
300 g aromasopp eller sjampignon (skivet)
2 fedd hvitløk (finhakket)
1 ss smør
Rosmarin (gjerne frisk) etter smak
Salt og grovmalt pepper

Hvitvinssaus
50 g smør
40 g hvetemel
1 stor sjallottløk (finhakket)
1 ss finhakket fersk timian
1 - 1 1/2 dl hvitvin
1 ts kyllingfond eller ca 1 dl kyllingkraft
Saften som renner ut av kalkunen mens den hviler
Kaldt vann
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 180 grader. Kna kalkunen inn med litt salt, godt med grovmalt pepper og litt olivenolje. Varm en stekepanne med litt olivenolje i på full varme. Brun brystet på begge sider, men særlig på skinnsiden.

Smør bunnen på et stekebrett med litt olivenolje. Sett inn et steketermometer inn i den mest kjøttfulle delen på kalkunbrystet.

Smelt smøret i en kjele. Når smøret er smeltet har du i hvitvin, fersk timian, paprikapulver, hvitløk, salt og grovmalt pepper. La dette småkoke på svak varme i et par minutter. Dette skal du bruke til å pensle kalkunen med mens den steker. Pensle godt før du setter kalkunen inn i ovnen.

Steketid varierer veldig fra hvor god ovn du har, hvor sterk temperatur du bruker, hvor mye du brunet kjøttet og om det var romtemperert eller ikke. Kjøttet bør tas ut av ovnen ved ca 72 grader. Det skal bli 75 grader, men temperaturen vil øke mens kjøttet hviler.

Vask potetene, del dem i to og ha i en bolle. Hell over generøst med olivenolje og ha i paprikapulver, salt og grovmalt pepper. Bland godt sammen og legg potetene på stekebrettet rundt kalkunen. Potetene trenger ca 30 minutter, gjerne mer.

Når du pensler kalkunen, rører du også potetene rundt så de blir godt dekket av steke -og pensleskyen.

Til sausen smelter du smøret i en kjele med tykk bunn på medium. Fres finhakket sjallottløk og timian i et minutt under omrøring. Rør inn hvetemel og la dette putre i et minutt til. Spe på med litt kaldt vann (ca 1 dl) og rør ut. Ha i hvitvin og kok opp. Tilsett kyllingfond/kraft. Spe på med vann/hvitvin/kyllingkraft til sausen får den konsistensen du vil ha. Husk å røre inn saften fra kalkunen rett før servering. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Ta kjøttet ut av ovnen når steketermometeret viser ca 72 grader. Pakk kjøttet inn i aluminiumsfolie og la det hvile i minst 15 minutter. La potetene steke så lenge.

Mens kjøttet hviler steker du soppen. Når soppen er myk og fuktigheten er borte, har du i smør, hvitløk, rosmarin, litt salt og grovmalt pepper. Gjerne også en skvett hvitvin. Stek på sterk varme i noen minutter.

Skjær kjøttet i tykke skiver. Server på et stort fat sammen med potetene og soppen. Rør inn stekesjyen i sausen (og gjerne litt av det smelta smøret du penslet kalkunen med om du har mer igjen).
Dette er litt jobb, men er en veldig god middag du kan servere i førjulstiden. Annet godt tilbehør er rosenkål med litt stekt bacon.

Fritatta - Italiensk omelett
til fire personer

1 pakke bacon
8 store ferske egg fra frittgående høner
1 gul løk (grovhakket)
1 fedd hvitløk (i tynne skiver)
1 rød chilli (finhakket)
1 paprika (i terninger)
2 medium mandelpoteter (delt på langs og i tynne skiver)
2 - 3 never ruccula
En raus skvett matfløte
En raus neve reven parmesan
Salt og grovmalt pepper

Skjær bacon i ca 1 cm store biter. Stek det passe sprøtt i en stekepanne som tåler å bli satt i en stekeovn. Ha godt over med grovmalt pepper.

Når baconet er sprøtt, legg i poteter, hvitløk, løk og chilli. Bland godt sammen og stek på svak varme under lokk til potetene er møre. Dette tar ca 10 minutter. Når potetene er møre, ha i ruccula og vend det godt inn. La putre under lokk til rucculaen er myk.

Pisk sammen egg, grovmalt pepper, salt, matfløte og en skvett kaldt vann. Hell i stekepannen og rør godt sammen. La småputre under lokk i et par minutter, rør så godt sammen igjen.

Strø over reven parmesan og sett stekepannen i ovnen på 200 grader med grillelementet på. La det steke i rundt 10 minutter, men sjekk selv. Osten skal være smeltet og den skal være myk og saftig inni.
Dette er knallgodt sammen med en liten salat og brød med smør til.

Rødløkspai med honning og fetaost
til fire personer

8 dl rødløk (i tynne skiver)
200 g fetaost i terninger
4 egg
2 dl matfløte
3 1/2 dl hvetemel
200 g mykt meierismør
4 ss rødvinseddik
4 ss honning
3 ss meierismør
3 ss kaldt vann
Salt og grovmalt pepper

Sett stekeovnen på 225 grader. Ha 200 g meierismør i en bolle og hell over hvetemel. Smuldre melet inn i smøret og tilsett vann. Kna godt sammen, dekk til med folie og sett til side i et kjøleskap i minst 30 minutter. Trykk deigen ut i en paiform. Som et alternativ kan du fint kjøpe paideigen i frysedisken.

Smelt 3 ss smør i en stekepanne med høye kanter på medium varme. Tilsett rødløken og stek løken til den er myk. Tilsett rødvinseddik og honning, bland godt og la surre på svak varme til løken danner en karamellaktig konsistens. Det er viktig å ha lav temperatur så honningen ikke brenner seg. Stek gjerne så lenge som 15 minutter.

Legg løkblandingen i en paiform og fordel fetaosten jevnt over. Visp lett sammen egg, salt og pepper samt matfløte og hell over. Stekes på 225⁰C midt i ovnen i 50 – 60 minutter. Hvis overflaten blir mørk kan den dekkes til med aluminiumsfolie.
For å få best mulig resultat er det meget viktig at rødløk, rødvinseddik og honning får surre sammen lenge. Hvis ikke kan det smake eddik av paien. Serveres med nystekte rundstykker og en enkel grønn salat.

Midwest-inspirerte kyllingkjøttboller med spicy stekt ris
til fire personer

400 g kyllingkjøttdeig
1 liten gul løk (finhakket)
1 stor gul løk (grovhakket)
2 – 3 grillede paprika fra glass (i terninger)
3 fedd hvitløk (finhakket)
2 røde chilli (finhakket)
1 boks kikerter
1 boks grovhakkede tomater
1 liten boks mais
2 dl Batismati ris
2 ts koriander
2 ts malt spisskummin
2 ts malt paprikapulver
1/2 ts chillipulver
1/2 ts gurkemeie
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Ha kyllingkjøttdeigen i en bolle. Ha i finhakket løk, 1 finhakket chilli, 1 ts koriander, 1 ts spisskummin, 1 ts paprikapulver, 1/4 ts chillipulver, 1/2 ts salt og grovmalt pepper. Bland godt sammen. Lag ca 20 - 25 kjøttboller i lik størrelse. Bruk kaldt vann på hendene så går det lettere. Når du er ferdig vask hendene godt!

Kok opp 4 dl vann tilsatt 1/2 ts gurkemeie og 1/2 ts salt. Tilsett Batismati ris og la småkoke under lokk til risen er ferdig (dette tar ca 10 - 12 minutter). Mens risen koker steker du kyllingkjøttbollene på sterk varme i litt olivenolje så de får en skikkelig stekeskorpe. Om de ikke blir helt gjennomstekt er det greit.

I en stor stekepanne med høye kanter varmer du opp 2 ss olivenolje på medium sterk varme. Tilsett grovhakket løk og 1 rød finhakket chilli. Fres under omrøring til løken er myk og blank. Sett ned temperaturen og tilsett hvtiløk, 1 ts koriander, 1 ts spisskummin, 1 ts paprikapulver og 1/4 ts chillipulver. Bland godt og pass på så hvitløken ikke brenner seg.

Ha i grovhakkede tomater, grillet paprika, mais og kikerter. Rør godt om og tilsett kyllingkjøttbollene og risen. La småsteke på medium varme til risen er varm og kyllingkjøttbollene er gjennomstekte. Smak til med salt og grovmalt pepper.
Om du følger denne oppskriften får du en ganske sterk rett. Er du usikker dropper du chillipulver og heller smaker deg frem til noe som passer for deg. Grillet paprika fås i matbutikker med et litt bedre utvalg, men du kan også 1 vanlig rød paprika.

Kyllinggryte med tomat og rødvin
til fire personer

2 kyllingfileter
2 medium gule løk (grovhakket)
2 – 3 fedd hvitløk (finhakket)
1 rød chilli (finhakket)
1 boks knuste tomater
1 toppet ss tomatpuré
1 kyllingfond eller kyllingbuljong
3 – 4 dl vann
1 dl rødvin
1/2 ts rosmarin
1 ts salvie
1 ts persille
2 – 3 ss olivenolje
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Varm en god klunk olivenolje i en gryte på medium sterk varme. Fres løken til den er blank og gyllen. Tilsett hvitløk, chilli, rosmarin, salvie og persille og fres i noen minutter til, men se til at hvitløken ikke svir seg. Rør så inn tomatpuré.

Tilsett tomatene, buljong, vann og rødvin. Kok opp og sett på lokk. Sett ned temperaturen til lav.

Legg kyllingfiletene på et bakepapir stort nok til å brette over kyllingen. Krydre dem etter ønske på begge sider, gjerne med frisk rosmarin og timian, salt og grovmalt pepper samt en liten skvett olivenolje. Brett bakepapiret over kyllingen. Ta en kjevle og bank kyllingen flat. Fordelen med dette er at du banker krydderet godt inn i kyllingen, du får en større overflate med stekeskorpe og steketiden forkortes drastisk.

Stek kyllingen i en panne på sterk varme med litt olivenolje i ca 4 minutter på hver side til den er gjennomstekt. Sett til side et sted hvor saften fra kyllingen blir samlet opp.

Når gryta har kokt i 15 - 20 minutter kutter du kyllingen opp i strimler med 1 cm bredde og tilsetter gryta. La trekke i noen minutter til de blir varme. Pass på å få med saften fra kyllingen.
Serveres med frisk bladspinat og ris eller kokt pasta. Gulrøtter, paprika osv kan eventuelt tilsettes gryten etter ønske.
Jerk Chicken

10 kyllingklubber (du kan også bruke lår, vinger, filet)
1/2 gul løk, grovhakket
6 fedd hvitløk, finhakket
3 - 4 vårløk, grovhakket
3 chilli - gjerne habanero
1 ss havsalt
2 ts grovmalt pepper
2 ts allehånde
1 - 2 ts tørket timian
1/2 ts kanel
1/2 ts spisskummin
1/2 revet muskatnøtt
2 ss olivenolje
3 ss soyasaus
2 ss brunt sukker (kan erstattes med hvitt sukker eller honning)
0,75 dl limesaft

Ha alt sammen i en blender/foodprosessor eller bruk stavmikser. Kjør til marinaden til alt er kvernet sammen. Legg i en pose sammen med kyllingen. La marinere i kjøleskap over natten eller minst 2 timer i romtemperatur.

Varm grillen opp til ca 200 grader og stek på indirekte varme. Pensle kyllingen underveis med marinaden. Kyllingen er ferdig når det kommer ut klar saft fra kjøttet om du stikker en kniv inn til beinet.
Bruk gjerne forskjellige typer chili; tørket, grillet, sterk, svak ect. Her er det bare å prøve seg frem. Kan selvfølgelig også tilberedes i stekeovn, men alt blir bedre på grillen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar