Lam

Ovnsstekt gryte med lammekjøtt
til fire personer

600 g grytekjøtt av lam med bein
2 gule løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (skivet)
3 stilker stangselleri (grovhakket)
3 gulrøtter
1 liten bit sellerirot
8 mandelpoteter
2 bokser tomater (grovhakkede)
En liten neve frisk timian
3 - 4 stiler frisk rosmarin
3 laurbærblader
2 dl rødvin
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 150 grader. Skjær lammekjøttet i grove biter. Om du har noen løser biter av bein/marg for all del ikke kast det, men bruk det i gryta. Dryss over godt med salt og grovmalt pepper og kna det inn i kjøttet. Brun kjøttet i en jerngryte på sterk varme i flere omganger i 4 ss olivenolje og legg kjøttet til side i en bolle. Når du har brunet alt kjøttet, tøm ut halvparten av oljen.

I oljen freser du løk, hvitløk og urtene på medium varme så hvitløken ikke svir seg. Når løken er blank og myk har du i stangselleri. Fres i noen minutter til før du har i store biter av gulrot og sellerirot sammen med lammekjøttet. Pass på at du får med all saften som har samlet seg i bollen. Del mandelpotetne på langs og ha i gryta.

Ha i tomater og rødvin. Væsken skal så vidt dekke innholdet i gryta, trenger du litt mer væske bruker du bare vann eller litt mer rødvin. Sett på lokk og kok opp før du setter gryta midt i ovnen på 150 grader med lokk. La den stå i ca 2 timer til kjøttet er mørt og godt. Se til gryta underveis og tilsett mer vann ved behov. Smak til med salt og grovmalt pepper.

Bruk gjerne andre rotfrukter som kålrot og pastinakk. Du kan erstatte de friske urtene med tørket. Da bruker du ca 2 ts av hver.
Server gryta rett på bordet i dype skåler med godt grovt brød og smør til.

Lammeskankgryte
til fire personer

4 lammeskanker
4 skiver serranoskinke
2 dl sorte, steinfrie oliven
8 stk aromasopp
2 bokser grovhakkede tomater
2 rødløk (i båter)
200g små mandelpoteter (delt i to)
100g gulrot (i store biter)
100g kålrot (i store biter)
100g pastinakk (i store biter)
4 båter hvitløk (delt i fire)
1 raus neve frisk rosmarin (grovhakket)
1 raus neve frisk timian (grovhakket)
2 dl rødvin
1 ss sukker
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Kna skankene inn med salt og grovmalt pepper. Surr serranoskinke rundt lammeskankene og brun de på alle sider i en jerngryte i godt med olivenolje.

Sett skankene på høykant i gryta og tilsett løk og hvitløk. Surr dette under omrøring i noen minutter til løken er gyllen. Pass på så hvitløken ikke svir seg. Ha over rosmarin, timian, salt og grovmalt pepper og bland godt sammen.

Tilsett poteter, kålrot, pastinakk, gulrot, sopp, tomater, oliven og rødvin. La småkoke under lokk i ca 30 minutter. Smak til med sukker, salt, pepper eller andre krydder. La småkoke ytterligere i 1,5 timer til kjøttet er så mørt at du kan løfte beinet ut av skankene.
Dette serveres med en skikkelig hjemmelaget potetmos med hvitløk og mye smør Legg godt med potetmos i bunnen på en skål, lag en grop i potetmosen og sett skanken i gropen. Legg godt med kokte grønnsaker og saus rundt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar