torsdag 28. juni 2012

Ovnsstekt gryte med lammekjøtt

600 g grytekjøtt av lam med bein
2 gule løk (grovhakket)
4 fedd hvitløk (skivet)
3 stilker stangselleri (grovhakket)
3 gulrøtter
1 liten bit sellerirot
8 mandelpoteter
2 bokser tomater (grovhakkede)
En liten neve frisk timian
3 - 4 stiler frisk rosmarin
3 laurbærblader
2 dl rødvin
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Sett stekeovnen på 150 grader. Skjær lammekjøttet i grove biter. Om du har noen løser biter av bein/marg for all del ikke kast det, men bruk det i gryta. Dryss over godt med salt og grovmalt pepper og kna det inn i kjøttet. Brun kjøttet i en jerngryte på sterk varme i flere omganger i 4 ss olivenolje og legg kjøttet til side i en bolle. Når du har brunet alt kjøttet, tøm ut halvparten av oljen.

I oljen freser du løk, hvitløk og urtene på medium varme så hvitløken ikke svir seg. Når løken er blank og myk har du i stangselleri. Fres i noen minutter til før du har i store biter av gulrot og sellerirot sammen med lammekjøttet. Pass på at du får med all saften som har samlet seg i bollen. Del mandelpotetne på langs og ha i gryta.

Ha i tomater og rødvin. Væsken skal så vidt dekke innholdet i gryta, trenger du litt mer væske bruker du bare vann eller litt mer rødvin. Sett på lokk og kok opp før du setter gryta midt i ovnen på 150 grader med lokk. La den stå i ca 2 timer til kjøttet er mørt og godt. Se til gryta underveis og tilsett mer vann ved behov. Smak til med salt og grovmalt pepper.
Bruk gjerne andre rotfrukter som kålrot og pastinakk. Du kan erstatte de friske urtene med tørket. Da bruker du ca 2 ts av hver. Server gryta rett på bordet i dype skåler med godt grovt brød og smør til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar