torsdag 28. juni 2012

Oksegryte med Guiness til mannfolka

Guinessgryte
800g høyrygg eller bog av okse
2 gule løk (i grove biter)
3 stilker stangselleri (grovhakket)
2 pastinakker
2 store gulrøtter
1/2 kålrot
2 bokser tomater (grovhakket)
1 pint Guiness
En raus neve frisk timian og rosmarin
3 laurbærblader
3 ss hvetemel
Havsalt og grovmalt pepper
Olivenolje

Potetmos med hvitløk
1,5 kg poteter
6 fedd hvitløk
50 - 100 g ekte smør
2 dl melk
Salt og grovmalt pepper
Revet muskatnøtt

Kutt kjøttbitene i store terninger. Prøv å få kjøttbitene i lik størrelse. På fjøla de drysser du hvetemel og skikkelig med havsalt og grovmalt pepper. Bland lett sammen. Legg kjøttet over og sørg for at alle kanter av kjøttet blir dekket av blandingen. Melet er med på å gi en skikkelig stekeskorpe og tykne sausen.


I en jernpanne eller jerngryte varmer du opp olivenolje av god kvalitet (disse tåler høyere temperatur før de begynner å ryke) på sterk varme. Brun kjøttbitene, ca 1/4 av gangen, til de får en skikkelig stekeskorpe. Legg til side i en bolle.

Kutt opp grønnsakene. Gulrot, pastinakk og kålrot kutter du opp i litt større biter, gjerne i litt forskjellige fasonger.

I en stor gryte, helst jerngryte, varmer du opp 2 ss olivenolje. Ikke la deg friste til å bruke oljen du brunet kjøttet i (selv om den inneholder kjøttsmak); den er mest sannsynlig ødelagt pga høy temperatur. Fres løk og stangselleri under omrøring til løken er blank. Ha i resten av rotfruktene og kjøttet. Pass på at du får med saften som har rent ut av kjøttet.

Tilsett urtene. Om du ikke har ferske kan du bruke tørkede. Ca 2 ts rosmarin og 2 ts timian, men jeg vil absolutt anbefalle friske urter. Hell over tomater og guiness. Rør godt om og sett ned temperaturen. La småkoke uten lokk i ca 2 timer til kjøttet er skikkelig mørt. Om du syns gryta blir for tykk, ha i litt vann og la den heller koke med lokk. Rør om av og til så ting ikke svir seg.

Vask potetene om det trengs, men la de ha skrellet på. Kutt potetene opp i store biter av samme størrelse. Kok i en stor kjele med lettsaltet vann sammen med 6 fedd hele fedd hvitløk. Når potetene er møre siler du av vannet og moser potetene. Ha i en stor klatt smør (jo mer jo bedre:) og spe på med melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og grovmalt pepper, gjerne også litt revet muskatnøtt. For å holde potetmosen varm kan du pakke den inn i dyna di.
Denne gryta blir skikkelig mørk og god. Perfekt til en sen høstkveld sammen med gutta. Store mengder godt, mørkt øl er en selvfølge på slike kvelder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar