torsdag 28. juni 2012

Knallgod Chilli-Con-Carne

800 g høyrygg eller bog av storfe

400 g karbonadedeig
2 gule løk (grovhakket)
6 fedd hvitløk (finhakket)
1 jalapeñjo (eller 8-10 skiver fra et glass) (finhakket)
3 bokser tomater (grovhakkede)
Kaffe/whiskey/mørkt øl/kjøttkraft/vann
1 rød paprika (i små terninger)
3 ts oregano
2 ts tørket chili
1 ts chilipulver
3 ts malt spisskummin
3 ts malt koriander
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Ekte "chillies" fra USA inneholder sjeldent annet enn kjøttdeig, men jeg liker den med mye kjøtt i. Del opp kjøttet i store terninger i lik størrelse. Du kan bruke hva slags kjøtt du vil, men jeg foretrekker høyrygg. Kjøttet er magert, men med mye smak. Det trenger dog lang koketid for å bli mørt.


Kna kjøttet godt inn med salt og mye grovmalt pepper. Brun kjøttet i en jerngryte i flere omganger. Pass på at alle sidene blir skikkelig brunet. Legg kjøttet til side i en bolle så du får samlet opp saften fra kjøttet.

I samme jerngryte freser du løk, hvotløk, chilli, jalapeñjo og paprika i 2 ss olivenolje (bytt gjerne ut oljen du brunet kjøttet i) på medium sterk varme. Når løken er myk har du i resten av krydderene. Mengden chilli i denne oppskriften gir en ganske sterk gryte, så er du usikker begynn i det små med chilli og chillipulver. Bland krydderene godt inn og stek videre i et par minutter til du virkelig kjenner lukten av krydder.

Ha i kjøttdeigen og stek under omrøring. Del kjøttdeigen godt opp i små biter. Tilsett storfekjøttet (pass på at du får med saften som samlet seg opp) og grovhakkede tomater, samt en valgfri væske. Det skal være så det såvidt dekker innholdet i gryta.
La småkoke uten lokk i minst 2 timer. Syns du sausen blir for tynn kan du ta av lokket. Se til gryten relativt ofte. Mens den koker har du mulighet til å justere smaken etter ditt ønske. Chillien er ferdig når kjøttet er skikkelig mørt.Dette serveres med kokt ris, revet cheddar ost, nachos og en stor klatt rømme. Bruk gjerne andre typer chilli (spesielt røkte/grilla) for en mer fremtredende chillismak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar