onsdag 27. juni 2012

Mine hjemmelagde kjøttkaker med brun saus og kålrotstappe

Kjøttkaker
400g karbonadedeig
1/2 gul løk (finhakket)
1 egg
1/2 ts malt ingefær
Litt revet muskatnøtt
4 ss geriljemel
1 dl melk
Smør til steking
Salt og grovmalt pepper

Kålrotstappe
1 kålrot
1 gulrot
1/2 revet muskatnøtt
1 dl melk
2 ss smør

Brun kjøttkakesaus
1/2 gul løk (finhakket)
40 g smør
30 g hvetemel
1 laurbærblad
2 ts oksefond
Ca 3 dl vann (eller oksekraft om du ikke bruker oksefond)
1 ts sukkerkulør

Bland sammen geriljemel og melk i en lite bolle. La stå i noen minutter til det tykner. Ha kjøttdeigen i en bolle og bland godt inn løk, egg, geriljemel med melk, muskatnøtt, ingefær, salt og grovmalt pepper. Sett gjerne til avkjøling i kjøleskap en times tid. Form 8 - 10 like store kjøttkaker med litt kaldt vann på hendene og sett til side.

Kutt opp kålrot og gulrot. Kok til kålroten er mør i mye lettsaltet vann. Sil av vannet og ha i en kjøkkenmaskin. Purer godt mens du smaker til med smør, melk, muskatnøtt, salt og grovmalt pepper.

Smelt smøret til sausen i en kjele på medium varme. Tilsett løken og stek den blank. Rør inn hvetemel og fres under omrøring i et par minutter til smøret brunes. Tilsett laurbærblad (gjerne noen knuste einebær også). Spe på med vann mens du koker opp til du får ønsket konsistens på sausen. Tilsett oksefond og sukkerkulør og kok opp. La småkoke under omrøring i minst 5 minutter, gjerne litt lengre.

Smelt en god klump smør i en stekepanne og stek kjøttkakene på medium sterk varme til de får en fin stekeskorpe. Men de steker tar du smøret i panna med en skje og øser over kjøttkakene så de ikke blir tørre. Når de er ferdige heller du kjøttkaker og stekesmøret (mye fett, men inneholder masse smak) over i sausen.
Det finnes sikkert like mange versjoner av kjøttkaker som det fins norske hjem. Disse har blitt en favoritt i min familie. Serveres med hjemmelaget potetmos eller kokte poteter. Tyttebærsyltetøy er en selvfølge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar