onsdag 27. mars 2013

Gulasj (Goulash) fra Ungarn

500 g høyrygg av storfe
400 g poteter (i store biter)
200 g gulrot (i store biter)
1 stor gul løk (grovhakket)
2 purreløk (grovhakket)
2 fedd hvitløk (i tynne skiver)
1 rød chilli (finhakket)
2 røde paprika (strimlet)
1 boks tomatpuré
1 boks tomater (purert)
Ca 1 liter oksekraft
2 ts paprikapulver
1 ts oregano
50g smør
1 ss hvetemel
Salt og grovmalt pepper
Olivenolje

Skjær kjøttet i mellomstore biter og ha i en bolle og kna det godt inn med rikelige menger salt og grovmalt pepper. Dryss så over ca 1 ss hvetemel og kna dette inn i kjøttet så det blir dekket av melet. Nå henger bitene sammen, så ta de fra hverandre og legg på en tallerken.

Varm opp en jerngryte på medium sterk varme sammen med smøret og en god klunk olje. Brun kjøttet på godt i flere omganger. Når alt kjøttet er godt brunet ta det til side. Sett ned temperaturen på platen.

I den samme gryten freser du løk, hvitløk, purreløk og chilli i ca 5 minutter til det blir blankt og mykt. Ha i paprika, paprikapulver og oregano og stek videre i ca 5 minutter til.

Rør inn tomatpuré og tilsett gulrot, potet og en boks med purerte tomater.

Hell over oksekraft slik at det så vidt dekker innholdet i gryta. Sett ned temperaturen og la småkoke under lokk i ca 2 timer til kjøttet er skikkelig mørt. Ta av lokket om du syns den blir tynn eller tilsett mer kraft om den blir for tykk.

Et annet tips om du syns gryta ble for tynn er å mose opp noen av potetbitene eller tilsette litt potetmos fra pose. Smak til med salt og pepper.
Dette bør du servere med ferskt grovt brød ved siden av. Godt smør er en selvfølge. Det er også vanlig å bruke karve i denne retten, men det er noe jeg personlig ikke liker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar